DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem kell a csapatoknak az olcsóbb motor

A Formula-1 Bizottság kedden leszavazta az FIA alternatív erőforrásról szóló terveit, a nagyok nem kérnek a független motorszállítóból. 2018-ban jöhet az új motorformula.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elképzelése egy olyan 2,5 literes, 900 lóerős, nem hibrid motorról szól, amely jóval olcsóbb, mint a jelenlegi erőforrások, és egy független gyártó állítja elő őket – a cél a kisebb csapatok segítése. Három gyártó, az llmor, AER és Mecachrome hivatalosan érdeklődött a hétfői határidőig, a csapatok részéről azonban inkább negatív véleményeket lehetett hallani, egyedül a hosszú távú lehetőség nélküli Red Bull és a Force India támogatta az elképzelést.



Kedden a kérdés a Formula-1 Bizottság elé került Párizsban, ahol a Bild beszámolója szerint „az alacsony költségű motort a csapatok többsége elutasította”. A jelenlegi motorgyártók, a Ferrari, Mercedes, Renault és Honda mind nemmel szavaztak, és az oldalukon állt például a Sauber is. Nem szabad elfelejteni, hogy a Ferrari vétójoggal is bír az ehhez hasonló kérdésekben.

A leszavazás ellenére is elképzelhető, hogy Bernie Ecclestone és az FIA elnöke, Jean Todt nem mondanak le koncepciójukról, és vis majorra hivatkozta a decemberben összeülő Motorsport Világtanács elé terjesztik.

Egy másik lehetőség, hogy jövőre és a következő évben változatlan marad a jelenlegi motorszabály, 2018-ban azonban teljesen új formulát vezetnek be, amelynek „jobb lesz a marketingje, hangosabb lesz, műszakilag pedig kevésbé komplex.” A Bild szerint „végül mindenki beleegyezett, hogy megfontolja ezt a kompromisszumot. Szemlátomást mindannyian beismerték, hogy többé már nem az egyéni érdek, hanem a Formula-1 léte a kérdés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: