DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Andretti szerint az F1 jobb, mint az IndyCar

Hogy az IndyCar az utóbbi években felülmúlta volna a Formula-1-et? Az Egyesült Államok egyik legismertebb versenyzője, akinek mindkét sorozatról rengeteg tapasztalata van, erősen kétli, hogy ez így lenne.

Mario Andretti hosszú évtizedeket át tartó versenyzői pályafutása során 1978-ban az F1-ben, 1984-ben pedig annak észak-amerikai riválisában ért fel a csúcsra, és ma is közelről figyeli mindkét sorozat eseményeit. Ezért amikor azt hallja, hogy sokan évek óta a Formula-1 hanyatlásáról beszélnek, ami lassan értékét veszti az autósportok élvonalában, kötelességének érzi, hogy felszólaljon és saját meglátásai alapján helyre tegye a nézeteket.

Dppi_00114018_554



„A Formula-1 egy nagyszerű termék. A technológia a védjegye és emiatt képes egységes maradni. A rajongók éppen a technológia miatt szeretik annyira az F1-et” - nyilatkozta a 75 éves Andretti az Auto Motor und Sportnak. „Az autósport általánosságban is drága dolog, és az F1 olykor túl messzire is megy ebben, ezért kell néha alkalmazkodni a körülményekhez. De az alkalmazkodás nem azt jelenti, hogy hirtelen el kell kezdeni másképpen csinálni egyes dolgokat csak azért, hogy mindenképp megváltoztassunk valamit.”

„Észben kell tartani, hogy egyik versenysorozat sem tökéletes. Nincs olyan varázskulcs, ami minden problémát megold, szóval nekem senki ne próbálja meg újra feltalálni a kereket. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetnek, és éppen ebbe a hibába esett bele az IndyCar is - szembementek a saját gyökereikkel és olyan dolgokat vezettek be, amelyek idegenek a sorozat számára.”

Amikor arról kérdezték, szerinte az F1-nek lenne-e mit tanulnia az IndyCartól, amelyben a futamok sokkal változatosabb képet festenek a szezonról, Andretti meglepő választ adott. Szerinte a Formula-1-nek nincs miért szégyenkeznie.

„Épp ellenkezőleg! Mindenki a Mercedes dominanciájáról beszél, és hogy az állítólag tönkreteszi a sportot, de ez valójában nagyszerű történeteket kreál. Hiszen most mindenki azt figyeli, hogy a Ferrari mikor lesz képes ledolgozni a különbséget. A Magyar és a Szingapúri Nagydíj pedig megmutatta, hogy a Mercedes többé már a legkisebb hibát sem engedheti meg magának. Rajongói szemmel nekem ez tetszik” - nyilatkozta a legendás versenyzőgeneráció legidősebb tagja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: