DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hivatalos: Büntetést kap a Red Bull

Megerősítést nyert, amit korábban is sejteni lehetett: a Red Bull mindkét autójában erőforrást cserélnek az F1-es Olasz Nagydíjon, így Ricciardo és Kvjat is tízhelyes büntetést kap Monzában.

A Red Bull párosának legutóbb épp a hazai versenyen, Ausztriában kellett a rajtrács végéről indulnia, miután Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat autójába is az ötödik darab került erőforrásokból. A motor Nagy-Britanniát, Magyarországot és Belgiumot, azaz három versenyhétvégét bírt ki, azonban a csapat már korábban utalt rá, hogy a jellege miatt nem túl kedvező Olasz Nagydíjat, akárcsak korábban Ausztriát, feláldozzák a további futamok kedvéért egy motorcserével.



Christian Horner csapatfőnök az Autosport lapnak megerősítette, valóban ez lesz az istálló stratégiája, így Ricciardónak és Kvjatnak két tízhelyes hátrasorolással kell megbirkóznia. „Büntetést vállalunk mindkét autóval, a hatodik motorok kerülnek be. Kifogytunk a megtehető kilométerekből a jelenlegiekkel, ezt a lépést meg kell tennünk, hogy eljussunk az év végéig. Taktikai szempontból Monzára esett a választás, mivel 75 %-ban a gázon kell állni, nyilvánvaló, hogy nem ez lesz a legerősebb pályánk” – fogalmazott.

A szabálymódosítások miatt a versenyzőknek legrosszabb esetben az utolsó rajtsorból kell indulniuk, a futam közben letöltendő büntetéseket ugyanis eltörölték. Épp ezt az enyhítést használta ki a McLaren-Honda Belgiumban, akik egyszerre két hajtásláncot is az autóba tettek – nem elképzelhetetlen, hogy hasonló trükkre vállalkozik a Red Bull. Ez ellen szól az érv, hogy a Monzába behelyezett motoroknak csak három versenyt kell kibírniuk: Szocsiban ugyanis egészen biztosan újabb erőforráscsere és büntetés várható, hiszen Oroszországban érkezik a Renault új fejlesztési csomagja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: