DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Red Bull kérdezi: Kell-e Kimi a Ferrarinak?

Szokatlan helyen, a Red Bull weboldalán indult vita arról, hogy jó döntést hozott-e a Ferrari Kimi Raikkönen szerződésének 2016 végéig történő meghosszabbításával. Vegyesek a szakértői vélemények.

Az energiaitalosok honlapja néhány újságírónak és kommentátornak tette fel a kérdést a finn pilóta pár hete bejelentett maradásával kapcsolatban, aminek ugyan rajongótáborában sokan örülnek, de ami Raikkönen tavaly és idén mutatott formáját látva mégis kissé meglepetésként hatott.

A kérdés így szól: Megérdemli Kimi Raikkönen, hogy a Ferrarinál maradjon? A Red Bullnak nyilatkozó szakértők véleményéből válogattunk.

Dppi_00115011_479



Luke Smith, a MotorSportsTalk szakírója szerint igen a válasz:

„Ebben a szezonban egy lényegesen feljavult Kimit láthatunk, aki olykor nagyon balszerencsés volt. Magyarországon például egy második helyet veszített el az ERS meghibásodása miatt. De amikor elkapja a fonalat, ahogy azt Bahreinben is láttuk, a Mercedes pilótáira is képes nyomást gyakorolni. És noha annyira talán már nem gyors, mint egykoron volt, attól még mindig nagyon-nagyon gyors. A folytonosság szintén fontos, Kimi pedig egy jól ismert tényező Vettel számára, aki jobban kijön vele, mint bárki mással.”

„Raikkönen emellett még egy dolgot nyújt a Ferrarinak: sokkal nagyobb erőt a 2017-es átigazolásokra. Ha most elküldték volna őt, a jelöltek listája igencsak rövid lenne, és például Valtteri Bottast is ki kellett volna vásárolniuk a Williamstől. Így, hogy megtartották Raikkönent, jövőre tulajdonképpen ők választhatnak maguknak pilótát.”

Dppi_00115010_539

Persze ellenvélemények is érkeztek. Jack Nicholls, a BBC Radio 5 Live munkatársa, na meg a Formula-E futamainak kommentátora az alábbi módon látja a helyzetet:

„Szomorú ezt mondani, hiszen egy igazi tehetségről van szó, de szerintem Kimi nem érdemli meg, hogy maradjon. Olykor ugyan mutatta az erős tempó jeleit és néha balszerencsés is volt, de bizonyos mértékig mindenki a saját szerencséjének kovácsa. Raikkönen a karrierje során túl sokszor teljesített már alul ahhoz, hogy ezt az ideit betudhassuk a véletlennek. Ha ez lenne az első gyenge éve, akkor talán megérthetnénk a döntést, de a Ferrari egyszer már menesztette őt a formán aluli teljesítménye miatt. Az már önmagában is bizarr volt, hogy ezután újra leigazoltál, erre most megint alulteljesít.”

„A következő szezon valószínűleg ígyis-úgyis az utolsó lesz számára, de még a rajongók szemszögéből nézve is inkább figyelnék egy izgalmas fiatal tehetséget, mint hogy Kimi következő kiábrándító teljesítményét várjam.”

Dppi_00115010_303

Craig Norman a Badger GP-től szintén a „nem” mellett tette le a voksát:

„Én még mindig úgy látom, hogy a Ferrari beharangozott megfiatalítása továbbra sem történt meg. Rengeteg fiatalabb, sikeréhesebb (és olcsóbb) opciót is választhatott volna a Ferrari - csak hogy néhányat említsünk, ott van Romain Grosjean, Nico Hülkenberg és Sergio Perez. Az én szememben még az ő érkezésüknél is nagyobb kockázatot jelent, hogy Raikkönen mellett tartottak ki. Már ritkán látjuk tőle azt a nyers tempót, amiről híressé vált, nem is beszélve a Lotusnál töltött évek alatt mutatott egyenletes teljesítményről. Ha a pályán kívüli kapcsolatoktól eltekintünk, mit is nyújt ő egyáltalán jelenleg?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: