DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Formula Junior: A meglepetések ereje

Piros zászlós időmérő, izgalmas rajt, sok-sok kiesés, majd Hamilton-győzelem, elfogadhatatlan McLaren-szereplés. Sorozatunk következő része az F1-es Belga Nagydíj történéseit eleveníti fel.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 13 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő:

A Q1 szinte papírforma volt, a Manor, a McLaren és Nasr esett ki. A Q2-t piros zászlóval meg is kellett szakítani, Kimi Raikkönen megállása miatt, rajta kívül kiesett Verstappen, Ericsson, Kvyat és Hülkenberg. A Q3-ban is lettek meglepetések, mint például Vettel 8. helye és Perez 4. pozíciója. Az első két hely szinte szokás szerint alakult, Hamilton-Rosberg sorrendben.

Futam:

Az új rajtprocedúra máris meghozta a várt hatást, mert Hülkenberg alatt megállt az autó a felvezető kör után, ezért muszáj volt még egyre elmenni. Sainz pedig csak a boxból tudott indulni, mert neki is gondjai akadtak az autóval. A rajtot Rosberg nagyon elrontotta, Perez viszont feljött a második helyre. A második körben Maldonaldo alatt is megállt a Lotus. Az első boxkiállás már a 8. körben megtörtént, mégpedig Ricciardo részéről. Az ausztrál a 20. körben kiesett, megadta magát a motor. Az utolsó előtti körben Vettelnek a hosszú egyenesben szétdurrant a kereke, így csak a 12. lett, a célba már nem ért be. Az első helyen Lewis Hamilton végzett, mögötte Nico Rosberg, a dobogó harmadik fokára Romain Grosjean kapaszkodott fel.

Szerintem ez a futam egész élvezetes volt, 5-ből 4 pontot adok rá.



Csapatok értékelése:

Mercedes: Nagyon jó hétvégét futottak, Hamilton szépen vezetett a versenyen, Rosbergnek pedig amúgy sem volt könnyű dolga, mert mostanában fog megszületni a gyereke, ezért lehet, hogy egy kicsit nagyobb nyomás volt rajta, mint általában.

Ferrari: Kimi nem ment túl jó az időmérőn, de a futamra eléggé összekapta magát. Vettel balszerencséje a futamon elég furcsa volt, de szerintem a csapat hibázott, mert túllépték azt a korlátot, amit a Pirelli jelölt ki, hogy mennyire használjanak el egy szett gumit. Szerintem a Ferrari jól döntött, hogy meghosszabbította a szerződését a finn világbajnokkal.

Williams: Sajnálom Bottast, elég jó versenye lehetett volna. A három lágy, egy kemény gumi összeállítás elég meglepő volt, nem vártam volna ezt a csapattól. Massa nem futott túl jó versenyt.

Red Bull: Ricciardo elég magabiztosnak tűnt a futam első részében, de aztán kiesett, amit sajnálok, Kvyat viszont óriási erőre kapott hungaroringi második helye miatt, mert sorra előzte a pilótákat, végül negyedik lett, de még így is megelőzte csapattársát a pontversenyben. A Red Bullnál elég jól elcsatározik a két pilóta, ami szerintem jót tesz a csapatnak.

Lotus: Nagyon szép hétvégéje volt Grosjeannak, habár egy kis szerencse is kellett ahhoz a harmadik pozícióhoz, de végül meglett, Maldonaldo pedig ismét kiesett. Számára ez az év nem alakul fényesen.

Force India: Nekik már a rajt sem kezdődött túl jól, Hülkenberg nem tudott elindulni. De aztán Perez végül is jól indult, mert egy pillanatra még első is volt, de csak az ötödik lett.

Toro Rosso: Verstappen nagyon ügyes volt, sorra tört előre és nagyon jó hétvégét futott, ami nem mondtató el csapattársáról, mert ott is egy kicsit döcögősen indult a rajt.

Sauber: Nem volt túl jó hétvégéjük, szerintem nem is feküdt nekik ez a pálya, Ericsson a 10., Nasr pedig a 11. lett.

McLaren: Amit a McLaren Honda művel, az már hihetetlen, 105 rajthelyes büntetés járt a csapatnak, szóval ez már elfogadhatatlan, és ez még csak a 11. futam volt. A versenybe nem nagyon szóltak bele, inkább nyugisan elautóztak a mezőny végén.

Manor: Nem volt rossz versenyük, a 15. és 17. helyről rajtolhattak, ahhoz képest 15. és 16. helyen végeztek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: