DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

A gyors, a megbízható és a balhés

A BBC összeállította az idei F1-es szezon eddig eltelt részének legfontosabb statisztikáit, amiből kiderül, hogy ki volt idén a leggyorsabb, a legstabilabb és a legmegbízhatatlanabb.

Lewis Hamilton a megszerezhető pontok 81 százalékát begyűjtötte. A tavalyi szezonban tíz futam után „csak” 70 százalék volt ez az érték.

Három versenyző, Hamilton, Nico Rosberg és Sebastian Vettel teljesítette a szezon eddigi összes, 633 versenykörét. Az így megtett táv megegyezik a London-Moszkva távolsággal. A legkevesebbet Fernando Alonso tette meg 363-mal, pedig tavaly a Ferrarival ő állt az élen a szezon e pontján.

A legtöbb kiesés ennek ellenére nem a McLaren-versenyzők nevéhez fűződik, hanem Pastor Maldonadóéhoz, aki az eddigi tíz futamból hatot kényszerült idő előtt feladni. Ráadásul hat büntetőpontja is van, akárcsak csapattársának, Romain Grosjeannak.

pastor_torott



Eddig csak Lewis Hamilton és Nico Rosberg tudott pole-t szerezni az idén, s csak ők ketten jutottak be minden alkalommal a Q3-ba. Kettejük közt 9-1 a rajtelsőségek aránya Hamilton javára.

A csapatokat tekintve a McLaren áll a legrosszabbul a megbízhatóságot tekintve, hiszen mindössze kétszer, Bahreinben és Magyarországon fordult elő, hogy mindkét autójuk célba érjen.

A legtöbb kiesőt, szám szerint 6-6-ot az osztrák és a brit futam hozta, s ezeken kívül öt másik versenyen is szükség volt a biztonsági autóra: Ausztráliában, Malajziában, Kínában, Monacóban és Magyarországon.

ausztria_rajt

A legnagyobb különbségű győzelmet Nico Rosberg aratta Hamilton felett Spanyolországban, 17,551 másodperces előnnyel, míg a legszorosabb a kínai futam volt, melyet Hamilton 0,714 másodperccel nyert meg.

Időmérő edzéseken a csapattársakat tekintve Sebastian Vettel a legnagyobb, aki tíz hétvége alatt 4,755 másodpercet vert Kimi Raikkönenre. Felipe Massa képviseli a másik végletet, aki 0,469 másodperccel volt gyorsabb eddig Bottasnál – összesítve. A McLaren párharca még ennél is szorosabb (Alonso előnye 0,242 másodperc), ám ők nem minden időmérő edzésen szerepeltek együtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: