DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A csapatok hosszabb nyári szünetet akarnak 2016-ban

Idén négy, jövőre már csak két hét szünet lesz az F1-ben augusztusban, ami igencsak nehéz helyzetbe hozza a száguldó cirkusz nagy családját - a csapatfőnökök változást szeretnének.

A Magyar Nagydíj után négy hétig nem láthatunk F1-es autókat, sőt, a csapatok kénytelenek lesznek leállítani gyáraikat két hétig, így a versenyzőktől kezdve a helyszínekre járó csapatokon keresztül a gyári dolgozókig mindenki kipihentheti a szezon első felének fáradalmait. Az előzetes 2016-os versenynaptárban azonban az augusztus 7-i Magyar Nagydíjat két héttel követi a belga verseny, holott évek óta bevett szokás volt a legalább három hetes pauza. Az még nehezebbé teszi a helyzetet, hogy változtatni sem lehet ezen a tervezeten, hiszen a hungaroringi futam előtt egy héttel lesz a Német Nagydíj, a Belgium után pedig Monza – egyes források szerint azonban Hockenheim helye még nem 100%-os, Bernie Eccletone pedig az olasz pályát tartja legvalószínűbbnek a távozásra.



Néhány csapatfőnök egyenesen a 84 éves üzletemberhez fordult azért, hogy lazítsanak kicsit a menetrenden. „Szerintem a szünet nagyon fontos” – mondta Christian Horner a Motorsport.com-nak. „A Forma-1-nek nagyon kemény időrendje van a résztvevők számára, nem csak a technikusokat és a gyárban dolgozókat illetően, hanem a támogató személyzetet, a FOM-ot, a médiát, és így tovább. Szükség van erre a kis lélegzetvételre, és reméljük, hogy sikerül Bernie-vel megtárgyalni még október előtt. Semmi új nincs abban, hogy változás van a naptárban, de nyilvánvaló, hogy több versenyt is szűkebb időre szorítottak be. Mindig finomhangolnak a naptáron, ezért nem lennék meglepve, ha most is ez történne.”

Eric Boullier, a McLaren igazgatója is osztja a rivális főnök véleményét. „Szükség van a nyári leállásra az utazó csapattagok érdekében. Jelenleg is tárgyalásban vagyunk ezzel kapcsolatban, hogyan is lehetne módosítani rajta, hiszen mindig vannak változtatások, de valószínűleg várnunk kell ezzel év végéig.” Claire Williams is így látja a helyzetet. „A Williams álláspontja is az, hogy szükség van a pihenőidőre. A naptár hosszú és fárasztó, az emberek mindent beletesznek a versenyzésbe, és nagyon sokat áldoznak fel emiatt. Ez a két hét lehetőséget ad arra az embereknek, hogy a családjukkal legyenek, és hogy egy kicsit normális életet éljenek. Aggódással tölt el, hogy ez nem lesz jövőre, és szeretnék leülni Bernie-vel is, hogy megvitassam vele, miért van erre szükség.”

Ecclestone azonban azt nyilatkozta a Motorsport.com-nak, hogy nem fontolgatja a változtatást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: