DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

1-2-3-4: A Red Bull-pilótaprogram nagy napja

Soha nem könyvelhetett még el ilyen erős futamot a Red Bull pilótaprogramja az F1-ben, hiszen a Magyar Nagydíj első négy helyén saját nevelésű versenyzőik végeztek.

A Red Bull immár több mint tíz éve működteti tehetségkutató programját, a Red Bull Juniort, amelybe évről évre kerülnek be újabb fiatal formaautós reménységek, akiknek pályafutását az energiaitalosok minden szempontból segítik, annak reményében, hogy egy napon a Formula-1-ben közösen érjenek majd el sikereket.

Mivel a Red Bullnak két csapata, így négy versenyzői ülése van a királykategóriában, jóval több pilótájukat bejuttatták már a sportba, mint ahánynak esélye lehetett volna komoly sikerek elérésére, így a versenyzőit olykor látszólag ok nélkül váltogató cég programjáról könnyű lehetett azt hinni, hogy nem hozza a várt sikereket.

Persze a sikerek ott voltak, csak főként egyetlen emberre koncentrálódtak, amint Sebastian Vettel négy bajnoki címet és 39 győzelmet húzott be a bikák színeiben. A német idénre továbblépett a Ferrarihoz, ezzel megnyitva az utat afelé, hogy további tehetségek áramoljanak be az F1-be a Red Bull csatornáján át.

11745725_923823237664166_8805984691033004847_n



A Magyar Nagydíjon pedig páratlan sikert könyvelhetett el napjaink legintenzívebb pilótaprogramja, hiszen a verseny első négy helyének mindegyikén olyan pilóta zárt, akinek az útját a Red Bull és a fiatalokra figyelő Helmut Marko kövezte ki. Vettel győzött a Red Bull két aktuális pilótája, Danyiil Kvjat és Daniel Ricciardo előtt, míg a Toro Rossóval Max Verstappen szintén különleges eredményt ért el, hiszen negyedik helyre hozta be a középcsapat autóját, ami az istálló legjobb eredménye Vettel 2008-as győzelme után.

De vajon mit gondolhatott Helmut Marko, amikor a futam végén rápillantott az eredménytáblára, és annak elején megpillantotta saját növendékeinek névsorát? - tettük fel a kérdést a három dobogósnak a díjátadót követő sajtótájékoztatón.

„Azt hiszem, hogy nagyon boldog” - kezdte Vettel, aki egyedüliként már nem a Red Bull számlájára gyűjtötte be eredményét. „Helmut imádja a versenyzést és mindenkivel nagyon egyenes, mint azt tudjuk. Persze bizonyára jobban örült volna, ha ma nem az első, hanem inkább a harmadik helyen végzek, de mindig nagy tiszteletet tanúsít felénk, így jelenleg is kapcsolatban állunk, és azóta is támogat, hogy tavaly közöltem vele a döntésem. Jó érzés látni, hogy az overallunk színétől függetlenül is osztozunk valamiben, ami ennél sokkal feljebbvaló. Tudom, hogy a múltban rengeteg kritikát kapott a juniorprogram miatt, amit jórészt ő irányít, de a mostani dobogót látva biztosan nagyon elégedett.”

11204416_923823210997502_7126238153570476770_n

Kvjat első F1-es pódiumát szerezte, így érthetően ő sem fukarkodott a dicséretekkel támogatója felé. „Rengeteggel tartozom Dr. Markónak, aki a versenyzői pályafutásom során apaszerepet töltött be. Nélküle most egyikünk sem ülhetne itt. Folyamatosan nagy lehetőségeket kaptunk tőle, de muszáj volt teljesítenünk. Ez az eredmény is annak volt köszönhető, hogy szuper esélyt kaptam, és képes voltam a legjobbamat nyújtani. Ezen a dobogón mi hárman együtt osztozunk vele, és örömömre szolgál, hogy ő is részese ennek.”

Ricciardo kevésbé szentimentálisan értelmezte a kérdést, és a következőt mondta Markóról: „Sohasem tudhatjuk, hogy mi jár éppen a fejében! De biztos vagyok benne, hogy boldog.”

A mezőny ötödik Red Bull-növendéke, Carlos Sainz műszaki hiba miatt nem tudott célba érni, de problémái előtt közvetlenül csapattársa mögött haladt, így nem állt távol attól, hogy tovább színesítse a cég napját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: