DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Többen kaphatnak F1-es licenszet - Esély a túraautóknak

Az elmúlt hónapokban érkezett kritikákra reagálva az FIA enyhített a Formula-1-es szuperlicensz megszerzésének feltételein: immár a túraautókat is értékelik és igazságosabbá tették a pontozást.

Az év elején a Nemzetközi Automobil Szövetség egy sokat vitatott pontrendszert vezetett be, amely a különféle versenysorozatok év végi összesítésében elfoglalt helyük alapján értékeli a pilótákat, és a Formula-1-es debütáláshoz szükséges szuperlicenszhez csak az juthat, aki az elmúlt három esztendő során legalább 40 ilyen licenszpontot összegyűjtött a különféle kategóriákban.

Ám azonnal több támadás érte a rendszert, egyrészt egyes sorozatok, mint a WSR 3.5 alacsony értékelése miatt, másrészt pedig azért, mert több neves kategória, mint a WTCC, a DTM és a Formula-E egyáltalán nem számított bele az értékelésbe, így akik ezekben versenyeznek, sikereik ellenére egy centivel sem kerülhetnek közelebb az F1-es debütáláshoz.

 1435505438



A módosított változat természetesen visszamenőleg is érvényes, és immár szerepel benne a két legnevesebb túraautós sorozat, valamint az IndyCar előszobájának számító IndyLights is - sőt, még az FIA Gokart-világbajnokságának senior kategóriáját is értékelik.

Emellett több pontot kapnak a WSR legjobbjai, a listán feltűntetett legértékesebb sorozat pedig továbbra is az a „jövőbeli Formula-2”, amiről még mindig nagyon keveset tudni, noha az FIA most azt is közölte, hogy a GP2 szívesen beszállna a projektbe, így még az is előfordulhat, hogy átalakul napjaink egyik legrangosabb utánpótlás-sorozata.

Ami a szuperlicenszeket illeti, a Formula-E továbbra sem került be a pontozásba, arról viszont így is döntés született, hogy az aktuális bajnok mindig automatikusan megkapja az F1-es részvételhez szükséges engedélyt - jelen esetben tehát ez Nelson Piquet Jr.-t érinti, aki így akár vissza is térhetne a királykategóriába, ha akarna.  

Emellett arról is határoztak, hogy aki megszerzi a szuperlicenszet, az immár három éven át egész biztosan birtokolni fogja majd azt - eddig ez nem így működött volna, hiszen az elmúlt három szezonban megszerzett pontok ennél hamarabb elévülhettek. Az FIA ezzel kimondottan az F1-es ülést azonnal nem kapó, néhány szezonon át tesztpilótaként ténykedő tehetséges pilóták helyzetét szeretné könnyíteni.

 

A fentiek alapján tehát íme az átalakított szuperlicensz-pontrendszer:

EasyCapture4_3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: