DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Williams: Utólag könnyű okosnak lenni

Valtteri Bottas meglehetősen csalódottan nyilatkozott a finn sajtónak az F1-es Brit Nagydíj után, azt pedig még csapata is beismerte, gyorsabb lehetett volna Massánál, és talán a végeredmény is máshogy alakul.

Habár a brit istálló az eső megjelenése után visszaesett, végül pedig csupán negyedik-ötödik hellyel zárta hazai versenyét, a futam elején Felipe Massa és Valtteri Bottas bravúros rajttal az első két pozícióba ugrott, a nagydíj első szakaszában pedig nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy valamelyikük állhat a dobogó legfelső fokára. A verseny Massa vezette, Bottas azonban szorosan a nyomában haladt, amikor a csapat két ellenkező utasítást adott ki versenyzőinek – előbb azt, hogy ne előzzék egymást, később viszont engedélyezték a helycserét, amennyiben tisztán kivételezhető.



„Eleinte jó volt a tempóm. Egy ponton meg is tudtam volna előzni őt, de a csapat arra kért, ne tegyem. Nem akarom kritizálni a csapat döntéseit, mert biztosan volt valami ok mögötte. Csak nem tudom, mi” – mondta Bottas a finn MTV3 csatornának. Miután az engedélyt megkapta, már nem érezte magában ezt a gyorsaságot. A Turun Sanomat lapnak hozzátette, azt semmi esetre sem szerette volna, hogy a csapat Massát utasítsa elengedésre. „Ez nem versenyzés. De jó lett volna megelőzni őt, amikor lehetőségem nyílt rá.”

Pat Symonds, a Williams technikai főnöke – Rob Smedley teljesítményigazgatóhoz hasonlóan – a következőképp magyarázta a csapat döntését: „Biztosak akartunk lenni benne, hogy nem lassítják le egymást.” Azt viszont elismerte: „Valtteri gyorsabbnak érezte magát, és talán az is volt.”

„Könnyű utólag a versenyre nézni, és megmondani, mit csináltál volna másképp” – mondta Claire Williams csapatfőnök-helyettes. „Azt tettük, amiről úgy gondoltuk, a legjobb a csapat számára. A bokszfalon ülők nem azon gondolkodnak, hogyan tehetik tönkre a versenyt.” Arra a kérdésre, mi történt volna, ha Bottas megelőzi kollégáját, következőképp válaszolt: „Nem tudom. A Mercedesnek remek autója van, amely jelen pillanatban gyorsabb, mint a miénk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: