DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Grosjean valójában csak a helyét félti?

Idén annyit hallhattuk panaszkodni egyetlen téma kapcsán Romain Grosjeant, mint eddig F1-es pályafutása alatt összesen nem. A Lotus vezére érdekes magyarázatot adott francia pilótája frusztráltságára.

Mint ismert, Grosjean azt nehezményezi rendkívüli módon az idei évben, hogy a Lotus tíz versenyhétvége első szabadedzésén is tesztlehetőséget ad tartalékpilótájának, a tavalyi GP2-es bajnok Jolyon Palmernek, aki mind a tíz alkalommal a francia pilóta helyére ülhet be az autóba. Grosjean idén számtalanszor felemelte már a szavát ez ellen, mondván, nem véletlen, hogy más csapatok nem tesznek ilyet, mivel egy versenyzőnek manapság minden pályán tölthető percre szüksége van ahhoz az autóban, hogy megfelelő beállításokat találjon az időmérőre és a futamra.

A Lotus elnök-vezérigazgatója, Matthew Carter viszont átlát a szitán, és szerinte a francia egészen más okból panaszkodik. „A versenyzők mindig harcolni fognak egymással egy csapaton belül” – mondta sokat sejtetően az Autosport által idézett csapatvezető.



„Romain az első pillanattól kezdve tudta, hogy ez lesz a helyzet, és bizonyos szabadedzéseken át kell majd adnia a helyét másnak. Jolyonban mi a jövő tehetségét látjuk, és próbálunk annyi időt adni neki az autóban, amennyit csak tudunk. Persze Romain álláspontját is megértjük, mert egy pilóta szereti fokozatosan felépíteni egy versenyhétvégéjét, és őt frusztrálja, hogy ezt néha nem tudja megtenni. De egyszerre mindenkinek nem járhatunk a kedvében, és ahogy arra korábban Jolyon is rámutatott, Romain eredményein nem látszik ez meg, mert azok továbbra is jók. A helyzet nem ideális, de mindketten igyekeznek a legtöbbet kihozni ebből, és nincs semmi rosszalló érzés köztük” – próbálta megnyugtatni a szurkolókat Carter, aki szerint természetes, ha egy rutinos pilótának nem tetszik, ha bármikor át kell adnia a helyét egy fiatal tehetségnek, ahogy az is, hogy a fiatal tehetség pedig szinte követeli magának a lehetőséget a bizonyításra. 

„Jolyon egy remek versenyző. Aki nem tartozik a legjobbak közé, az nem tudja megnyerni a GP2-t, ezért érthető, hogy ő az F1-es pilótaülésre fog hajtani. Függetlenül attól, hogy ezt a pilótaülést végül nálunk vagy más csapatnál fogja megtalálni, szüksége van rá, hogy autóba üljön, mert csak így képes megmutatni, hogy mire képes. Mi erre adunk neki lehetőséget, és közben folyamatosan kiértékeljük a teljesítményét. Tudjuk, hogy milyen munkát végzett a szimulátorban, ragyogóak a visszajelzései. Jolyon nagyon jól dolgozik, és szerintünk jó irányba halad, de jelenleg szerződése van pilótáinknak, ezért ő is tudja, hogy türelemre van szüksége. Ha valamit nagyon el akarsz érni az életben – márpedig az F1-es pilótaüléssel vannak így néhányan –, akkor meg kell tanulnod türelmet gyakorolni” – intette lényegében Grosjeant és Palmert is nyugalomra a Lotus elnöke, elég nyíltan utalva rá, hogy a francia a jelent, míg a brit a jövőt jelenti a csapat számára. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: