DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Susie Wolff: Nagyon közel és nagyon távol az F1-től

A női versenyzők legnagyobb Formula-1-es sikerének évfordulóján a Williams tesztpilótája arról beszélt, nagyon messzinek érzi a pillanatot, hogy bemutatkozhasson a kategóriában.

Negyven évvel ezelőtt, a tragikus kimenetelű 1975-ös Spanyol Nagydíjon a March csapat színeiben versenyző Lella Lombardit hatodik helyen intették le, s díjazták a verseny megszakítása miatt egy helyett fél ponttal – a mai napig ez az egyedüli nagydíj, amelyen női versenyző pontot szerzett. A hétvégi nagydíj lesz „a 40. évfordulója az utolsó alkalomnak, hogy női versenyző világbajnoki pontot szerez a Formula-1-ben” – emlékezett meg előzetesében a Williams, ráadásul tesztpilótájuk, Susie Wolff az első szabadedzésen Valtteri Bottas autóját vezetheti.



Wolff különleges helyzetben van: egyetlen női versenyző sem tölt be olyan előkelő pozíciót Formula-1-es csapat ranglétráján, mint ő, annak azonban mégis kicsi az esélye, hogy állandó versenyzőként debütáljon. „Nagyon közel, de ugyanakkor nagyon távol is érzem magam” – fogalmazta meg ezt az ellentmondást a 32 éves pilóta. „Amikor a Williams bejelentette Sutilt tartalékosként, az egy világos jele volt ennek: igen, közel vagy, de nagyon messze is.”

Pedig az istálló csapatfőnök-helyettese, Claire Williams közvetve igyekezett segíteni őt – a Reutersnek arról beszélt, női vásárlópiacot megcélzó szponzorokat szeretett volna rávenni, hogy csatlakozzanak a Formula-1-hez. „Azt mondtam (a Williams marketingeseinek), menjünk, repüljünk rá a női márkákra. És egyiküket sem érdekelte” – beszélt a szomorú végkifejletről Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: