DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Egy lépés az Indiai Nagydíj visszatérése felé

Mindössze három F1-es futam jutott Indiának 2011 és 2013 között, de a kormány új támogatásával ismét felcsillant a remény, hogy a sportág visszatérjen a szubkontinensre.

Az autóversenyzés eddig nem szerepelt az államilag támogatott sportok listáján (NSF – National Sports Federations), a kormány azonban felvette a motorsportot is, így új utak nyílhatnak meg az F1-es nagydíj visszatérése előtt – a verseny mindössze három látogatás után búcsút intett Indiának, adó- és bürokratikus problémák miatt.



Mivel azonban a motorsport a „Más”-kategóriába került, ez azt jelenti, hogy az FMSCI, az Indiai Motorsport Klubok Szövetsége nem kap komoly összegeket a jövőben, egyszerűen arról van szó, hogy a kormány sportként ismerte el az autóversenyzést – a verseny megszervezése végső sorban nem is az ő kezükben van, hanem a promóter Jaypee Group és a Formula One Management – Bernie Ecclestone-nal az élen – felelős érte.

A korábbi FMSCI-elnök, jelenleg pedig a szövetségben Madrast képviselő Vicky Chandhok (Karun Chandhok édesapja) örömmel fogadta a hírt. „Ez csak jó lehet az indiai motorsport számára” – mondta a sportdiplomata az indiai PTI News-portálnak. Érdekes, hogy a kormány szemében ez sohasem volt nem-elismert sportág, csak nem szerepeltette a listán. Sajnos mindez pont akkor történt meg, amikor a Forma-1 először vendégeskedett Indiában, 2011-ben. Pedig az indiai motorsport soha nem látott rivaldafénybe került akkor.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: