DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Red Bull is nyitott a kétmotoros F1-re

A Force India után a milton keynes-i gárdának is szimpatikus Bernie Ecclestone ötelete, azaz hogy 2017-től a V6-osok mellett a V8-asok is szerepet kapjanak az F1-es mezőnyben.

A Forma-1 irányítója alig egy napja hirdette ki legújabb tervezetét, máris két támogatóra talált: előbb a Force India, aztán a Red Bull is kijelentette, hogy szimpatikusnak találják azt az ötletet, hogy az olcsóbb V8-asok (esetleg ikerturbók) együtt legyenek a mezőnyben a jelenlegi V6-osokkal.

A bikás csapat részéről a csapatfőnök Christian Horner nyilatkozott a Motorsport.com-nak a tervről, hozzátéve, hogy a jelenleg igencsak szenvedő Renault számára is megfontolandó út lenne Ecclestone ötlete. „Érdekes koncepciónak tűnik, de hogy őszinte legyek, először meg kell vizsgálnunk az előnyeit és a hátrányait is. Korábban már történt ilyen, és mindenképp érdemes megvitatni a dolgot. A Renault számára is érdekes út lehet, sőt, ez inkább az ő területük, mint az enyém. Biztosan megfontolják majd.”



A Nemzetközi Automobil Szövetség számára az lesz a legfontosabb kérdés, hogyan tudja biztosítani az egyenlő versengést a V6-osok és a V8-asok között, de Horner szerint ez megoldható probléma. „Olyan dolgokról van itt szó, melyeket az okos mérnöknek könnyen kivitelezhetnek, de először tüzetesen meg kell vizsgálni a koncepciót.”

„Manapság a szimulációk nagyon pontosak, így meg tudjuk jósolni, hogy mi fog történni, hogy milyen döntéseket kell hozni – mert informatív alapokra kell helyezni a tervet a becslés helyett” – mondta a csapatfőnök. Amikor arról kérdezték, hogy mennyi esélyt lát a megvalósulására, így válaszolt: „Nincs ötletem. Talán kérdezzenek meg egy hónap múlva…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: