DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Potyognak a büntetőpontok, Perezék nem értik

A Force India két pilótája és Pastor Maldonado is büntetőpontokban részesült a Malajziai Nagydíj után. A venezuelai ideiglenesen az egyfutamos eltiltáshoz is vészesen közel került.

Bőkezűen osztogatták a versenybírók a megrovásokat a leintést követően. Pastor Maldonado egy lendülettel három büntetőpontot is kapott, pedig a Lotus pilótája ezúttal semmi látványos vétséget nem követett el. Elég volt azonban, hogy a versenyirányítás kijelzőin látszott, amint a venezuelai a biztonsági autó bentléte alatt átlépte az ilyenkor megszabott minimális köridőt. A versenyen letöltött 10 másodperces büntetése mellé három büntetőpontot is kapott, összesen pedig már nyolccal rendelkezik, azaz elérkezett a táv egyharmadához a kizárást jelentő 12 egység felé.

Ezek a pontok persze egy év elteltével elévülnek, és Maldonadónak sem kell túlságosan aggódnia, hiszen a tavalyi Bahreini Nagydíjon szerzett három büntetőpontja már törlődik is, mire ismét pályára lépne két hét múlva Kínában.

CBRC8IRVEAAi9Q2



Két ilyen büntetőpontot kapott Sergio Perez és Nico Hülkenberg is, akik a futamon ütköztek egy-egy riválisukkal. A mexikói Romain Grosjeant, a német pedig Danyiil Kvjatot lökte meg, bár mindkettőjük szerint kissé erős ez az ítélet.

„Őszintén szólva sehogyan sem tudtam volna elkerülni, csak egy egyszerű versenybaleset volt” - mondta Perez a Grosjeannal való koccanásról. „Megpróbáltam tenni ellene, de egy olyan gyors kanyarban történt, ahol mindenki a határon autózik. Enyhén hozzáértem, ami elég volt ahhoz, hogy megpördüljön, és 10 másodperces büntetést kaptam érte. Eléggé meglepett, hiszen nem is tudtam volna hova menni.”

Hülkenberg így emlékezett vissza a Kvjattal való ütközésre: „Eredetileg Ricciardóval csatáztam, de ekkor megjelent Kvjat a belső íven, emiatt pedig szélesen fordultam az 1-es kanyarban. Danyiil nem látta, hogy visszajövök a 2-esben. Próbáltam félrehúzódni, de már túl késő volt és összeértünk. Ő teljesen befordította az autót, miközben egy autó volt mellette, szóval talán helyet kellett volna hagynia. Persze lehet, hogy csak nem számított az érkezésemre. De nem értek egyet a büntetéssel” - mondta a német az esetről, amit maga Kvjat is csupán versenybalesetként aposztrofált.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: