DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton nyert, csak 11 autó ért célba

Lewis Hamilton nyerte a szezonnyitó F1-es futamot csapattársa, Rosberg előtt. Vettel 3. hellyel nyitott a Ferrarinál, Nasr remekül mutatkozott be, mindössze 15-en indultak el és 11-en értek célba.

Csupán 15 autó állt rajthoz a 2015-ös szezonnyitón, amire az elmúlt 45 évben csak egyszer volt példa: a 2005-ös USA Nagydíjon, igaz akkor jóval kevesebb, mindössze 6 pilóta vett részt a futamon. A Manor egyáltalán nem tudta elhagyni a garázst a hétvégén, így már az időmérőn 18-ra fogyatkozott a létszám, majd mára az is kiderült, hogy Valtteri Bottas egészségi állapota miatt nem állhat rajthoz.

Aztán a rajtrácsra vezető úton Magnussen és Kvjat autója is megadta magát, így alakult ki a szokatlanul alacsony szám. Egy kör múlva pedig már csak 13-an voltak, hiszen mindkét Lotus számára gyorsan véget ért a futam: Maldonado egy koccanást követően a falban kötött ki, Grosjean pedig a bokszba kormányozta autóját, miközben csapattársa miatt a pályára hajtott a safety car.

tw_maldo_crash



A rajt vesztese a több helyet veszítő Raikkönen volt, a két nyertes pedig a Sainz-Nasr páros, a két újonc ugyanis az 5-6. helyre tört előre. A spanyol nem sokkal később visszaesett, ráadásul kerékcseréjét is alaposan elrontották, így a mezőny végéről kellett felzárkóznia, a brazil viszont sokáig őrizte az 5. helyét, s végül csak Raikkönen tudta megelőzni őt, ám a finn nem örülhetett sokáig ennek...

Féltávon túl ugyanis gyors egymásutánban két újabb pilóta búcsúzott a versenytől. Előbb az alternatív taktikáját remekül megvalósító Max Verstappen esett ki technikai hiba miatt, majd Kimi Raikkönen is követte őt, akinek már első kerékcseréjét is elrontották, a második során pedig nem rögzítették megfelelően bal hátsó abroncsát, így fel kellett adnia a futamot. A finn ezzel egy biztos ötödik helyet bukott el.

A győzelem sorsa nem is lehetett kérdéses: Lewis Hamilton nagyon magabiztosan nyerte a futamot Nico Rosberg előtt, aki végig lőtávolban volt, de igazi támadást egyszer sem tudott indítani. A dobogó alsó fokára az első ferraris futamát teljesítő Vettel állhatott fel, aki a kiállások során került a végül negyedikként záró Felipe Massa elé.

A tavalyi szezont nulla ponttal záró Sauber 14 egységgel nyitotta az évet, Nasr egy szenzációs 5. hellyel mutatkozott be az F1-ben, s Marcus Ericsson is megszerezte első pontjait, szám szerint négyet. Kettejüket Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg választotta el, a hetedik hely több annál, mint amire a Force India előzetesen számíthatott. Ráadásul a német partnere, Sergio Perez is begyűjtött egy egységet az újonc Sainz mögött célba érve, aki két pontot mentett a Toro Rossónak egy nehéz verseny végén.

A futamot mindössze 11 autó fejezte be, egyedül Jenson Button nem szerzett pontot. A McLaren nagyon lassú volt, a brit világbajnok egyedül Sergio Perezzel tudott harcba bocsátkozni, de végül ellene sem volt esélye...

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

Ausztral_tabl

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: