DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Alonso egyik áramütés-elmélete biztosan hamis

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Fernando Alonso titokzatos vasárnapi balesete körül. A spanyol már három éjszakát töltött a kórházban, és egyre többen beszélnek arról, hogy több történt, mint egy puszta kicsúszás.

Alonso_1



Annál jóval komolyabb becsapódások után is sétáltak már ki sértetlenül autójukból versenyzők az F1-ben, mint ami a spanyol McLarenjével történt Barcelonában. Ehhez képest viszont meglepő, hogy mekkora létszámú orvosi személyzet sietett azonnal a helyszínre, majd Alonsót azonnal kórházba is szállították, ahol már három éjszakát eltöltött. Egyes helyszínen tartózkodók furcsának találták az FIA reakcióit az eset után, míg mások szerint a McLaren szokatlanul hosszú magyarázó levele is olyan nyomatékosan közli, hogy nem az autó meghibásodása volt a kiváló ok, ami már-már arra enged következtetni, hogy mégis az autó hibásodott meg.

A leggyakrabban felmerülő vélekedés szerint az elektromos rendszerekben történt rövidzárlat következtében Alonsót áramütés érte az autóban, és emiatt csapódott a rövid időre eszméletét veszítő kétszeres bajnok szokatlan szögben a falnak - amit a McLarennél az erős szélnek tulajdonítanak.

jliysipz2r2w7nzo0n7j

Több lap is bemutatta azt a baleset után készült fotót, amelyen a parkoló McLaren motorborításának bal oldalán egy fekete folt látszik - ez távolról égési nyomnak tűnhet, ami csak tovább erősítheti azon feltételezéseket, hogy tényleg valami komoly hiba történt a Honda motorral. Igen ám, de ez a kép megtévesztő, és egészen biztos, hogy a fekete folt nem egy meghibásodás jele.

Csupán egy árnyékról van szó, amit a közvetlenül fölé helyezett kamera vet a karosszériára. Erre további bizonyítékul szolgál, hogy a teszten készült más fotókon is ugyanúgy megjelenik a fekete árnyék azon a területen. (Lásd: a cikk felső képe)

Egy a sajtóban terjengő tévhitről ez máris lerántja a leplet, ám kétségtelen, hogy ezzel a végső megoldáshoz nem sokkal kerültünk közelebb. Továbbra is rejtély övezi, hogy mi történhetett pontosan Alonsóval, és a csapat álláspontjának ismeretében nem is biztos, hogy valaha a jelenleginél többet meg fogunk tudni a baleset körülményeiről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: