DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Jobb lenne inkább Bahreinben tesztelni?

Ezt vallja Valtteri Bottas. A sivatagi pályán uralkodó körülmények sokkal jobban hasonlítanak az F1-es szezonra jellemzőkhöz, mint a spanyol tél Barcelonában. A finn a Williams orráról is beszélt.

Ma kezdődik a Formula-1-es előszezon második tesztje Barcelonában, az idei téli program teljes egészében Spanyolországban zajlik, az első tesztet Jerezben tartották, a másik kettőt Barcelonában fogják. A képlet jelentősen módosult tavalyhoz képest: a mezőny akkor is Jerezben nyitott, azután viszont a bahreini aszfaltcsíkra látogatott el két alkalommal, épp azért, hogy elkerülje a hűvös európai telet. Az idei változás a költségcsökkentés jegyében történt.

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szívesebben lenne most a Közel-Keleten. „Természetesen jobb volt Bahreinben. Sokkal közelebb áll ahhoz a fajta hőmérséklethez, amely a szezon során vár minket” – magyarázta álláspontját a finn Turun Sanomat lapnak. Ennek ellenére úgy véli, a két teszten elvégzett munka nem válik feleslegessé, mivel Barcelona a versenynaptár egyik állomása.



„Remélhetőleg közelebb leszünk ebben a szezonban. Vannak bizonyos pozitív dolgok, melyektől az autó jobbnak tűnik, de az alapvető érzés hasonló, mint tavaly” – vélekedett a Williams idei esélyeiről. A csapat új autójának, az FW37-nek szembetűnő része a kitüremkedő, csökevényes orr, amely várhatóan több riválison is meg fog jelenni. „Azt hiszem, a Red Bull ideológiája ugyanaz, mint a miénk. A lényege az lehet, hogy minél több levegő áramoljon az autó eleje és a diffúzor alá. De a részletekről jobb ötlet lenne a mérnököket kérdezni.”

Bár az első barcelonai teszt ma kezdődik, Bottas csak szombaton ülhet először autóba. Vasárnap egy fél nap jut neki – azért kell csapattársával, Felipe Massával osztozkodnia, mert ma az istálló tesztpilótája, Susie Wolff vezet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: