DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Ricciardo: 1000 lóerő? Ez fantasztikus lenne!

Noha még versenyezhetett a V8-asokkal, Daniel Ricciardo szerint az ő generációja nem tudja, milyen érzés igazán gyorsan menni a kanyarokban, ezért ő is az 1000 lóerős motorok bevezetése mellett kardoskodik.

Noha még a 2015-ös szezon sem kezdődött el, a Forma-1 világát máris a távolabbi jövő érdekli: egyre többen nyilatkoznak arról, hogy 2017-ben olyan motorszabály léphet életbe, mely jelentősen növelné az erőforrások teljesítményét. A pletykák 1000 lóerőről szónak, ekkora erőt utoljára a nyolcvanas évek legendás turbói adtak le, még a 10 évvel ezelőtti V10-esek sem tudtak 900-nál többet.

A rajongók természetesen örömmel fogadnák a változást, de a csapatfőnökök is szívesen rábólintanának a módosításra, nemrég Christian Horner fejezte ki csodálatát a mega-erőt képviselő hajtóművek felé. A versenyzők természetesen odáig vannak az ötlettől, Daniel Ricciardo, a Red Bull vb-címre törő ausztrálja már alig várja, hogy a spekuláció valósággá váljon.



„Úgy vélem, bármely kategóriáról van szó, minden versenyzőnek jól jönne az a plusz 50 km/h. Még a Moto GP-seknek is, akik egyébként így is veszettül gyorsak. Mindannyian szeretünk gyorsan vezetni – ettől nő az adrenalinszintünk a nap végén, és ezért csináljuk ezt az egészet. Talán még el is választaná a jókat a legjobbaktól” – mondta az ausztrál az Autosportnak.

Ricciardo szerint az autók ma már vesztettek a régi varázsukból, noha még mindig van egy-két szegmensük, amelyek kihívást jelentenek. „Mielőtt idejöttem, az autók sokkal gyorsabban fordultak el a kanyarokban. Jó lenne látni néhány olyat a naptárban, melyeknek a srácok teljes gázzal mennek neki, és akik nem elég bevállalósak, azok hátrányba kerülnek.”

„A dolgoknak azonban mindig két oldala van. Annak ellenére, hogy lassabbak vagyunk, a versenyzés még mindig jó. Nem csak a sebesség, hanem maguk az események is örömmel töltenek el minket – elég lenne egy gokart is nekünk, azzal is kemény, kerék-kerék elleni csatákat vívnánk. A tökéletes azonban az lenne, ha a jó versenyzés mellé nagy sebesség is társulna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: