DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Horner szeme könnybe lábad az 1000 lóerőtől

A Red Bull F1-es csapatfőnöke köztudottan az erősebb motorok rajongója, mégsem a meghatottságtól érzékenyül el: hanem a költségtől, amelybe az új erőforrások kerülnének.

A Formula-1 Bernie Ecclestone nyomására mérlegeli az 1000 lóerős motorok érkezését 2017-től, amelyet a gyártók is támogatnának, habár a módosítás kivitelezéséről még csupán homályos elképzelések élnek a résztvevők fejében. A Renault erőforrásait használó Red Bullnak kifejezetten jót tenne a váltás, hisz éppen ezen a téren vannak hatalmas lemaradásban a Mercedeshez képest.

„Fantasztikus dolog az 1000 lóerős motorok használatát fontolgatni” – idézi a crash.net Horner szavait. „A sport az autókat nehezebben vezethetővé akarja tenni, és még látványosabbá, de ha bevezetnénk őket, a karosszériáknak is komoly változáson kellene átesniük. Könnyű azt mondani, hogy 1000 lóerőt akarunk, de figyelembe kell venni azt, hogy ez újabb 20-40 millió fontba kerülne a gyártóknak. A kettő kéz a kézben jár egymással.”



„Ezek a kilátások könnyet csalnak az ember szemébe. A költségek terhe a gyártók vállán aggasztó, mivel a kiadások már a jelenlegi szabályok alapján is óriásiak. Ezért mindent, amit mi előrelépésnek gondolunk, a költségekkel szemben kell vizsgálni” – fejtette ki Horner, aki saját javaslatot is előadott. „Jelenleg közös ECU-t (Elektronikai Vezérlő Egység) használunk, melyet a McLaren szállít, ezért az F1 megvizsgálhatná, hogy más aspektusokat is standardizáljon, nem azért, hogy drámaian visszavegyen a költségekből, hanem hogy több fejlesztést tegyen lehetővé a motor terén.”

Horner aktivizálta magát, és számos nyilatkozatot tett az elmúlt napokban: kiderült, hogy a Red Bull nem áll jól autója építésével, amely lényegében még mindig Adrian Newey munkája, beszélt arról, mit vár az új versenyzőtől, Danyiil Kvjattól, és Sebastian Vettel tavalyi évéről is elárult egy meglepő információt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: