DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro - A világbajnok ABC-je

Lewis Hamilton ma ünnepli születésnapját, ebből az alkalomból pedig Retro-rovatunk rendhagyó kiadása következik: egy ábécé a kétszeres világbajnokról, eddig talán ismeretlen információkkal megtűzdelve.

A cikk 2015-ben, Hamilton 30. születésnapjának apropóján készült.

A – Anthony

A közös történetük mesébe kívánkozik: gyerkkorában édesapja három műszakot vállalt, menedzserként állt mellette, amíg világbajnok nem lett a Forma-1-ben, később aztán elváltak útjaik. Az elmúlt évben az „öreg” egyre több futamon részt vett, Hamilton pedig nagyon örült a helyzetnek. „Korábban alig vártam azt a pillanatot, hogy csak az apaként legyen mellettem. Most ezt láthatják, ami fantasztikus” – mondta Lewis ősszel, a Szingapúri Nagydíj után.

B – Brazília

Első világbajnoki címszerzésének helyszíne, ahol több tízezer brazil szeme láttára múlta felül a helyi hőst, Felipe Massát. Amíg Spanyolországban rasszista üzeneteket kapott az Alonsó-affér miatt, ide nyugodtan visszatérhetett 2008 után, noha ez az egyetlen helyszín a naptárba tavaly visszatérő Spielbergen kívül, ahol eddig nem sikerült nyernie – csak két dobogós helyezés a mérlege.



Cs – Család

Ami mindennél fontosabb számára. Mindegy, hogy öccse, édesapja, vagy a barátnője az, számára lényeges, hogy ott legyen valaki a bokszban. A McLarenes korszakban a pilóták „sleppjét” híresen gyűlölő Ron Dennis megengedte, hogy a Hamilton-família ott drukkoljon a csapat garázsában, és ez ma sincs másképp a Mercedesnél sem.

D – Dennis

A mentor. Varázslatos megismerkedésük története, és az évtizedes kapcsolat 2008-ban világbajnoki címben csúcsosodott ki. Nem volt felhőtlen a viszony közöttük, de jól tudják, hogy ezt a sikert csakis közösen érhették el.

É – Ékszerek

Hamiltonra könnyen rásüthető a Forma-1 divatdiktátora-kifejezés is, hiszen nagyon sokat ad a megjelenésére. Szó szerint ragyogó jelei ennek különféle stílusú ékszerei: a gyémánt fülbevalók, vagy épp a nyakláncok – Austinban legutóbb igen meghökkentő nyakbavalót viselt.

F – Fizetés

A 2014-es mezőny fizetési listáján Hamilton a negyedik helyet foglalta el 20 millió fonttal, kettővel lemaradva az élen hármas holtversenyben lévő Alonso-Raikkönen-Vettel triótól.

G – Grenada

Édesapja révén ide kötik gyökerei, a karibi ország zászlaját McLarenes korszakában büszkén viselte sisakján. Azóta mintha megfeledkezett volna erről, de elmondhatja magáról, hogy F1-es pályafutása elején járt Vivian Burkhardt-tal, korábbi Miss Grenadával is.

H – Hajkorona

Hét éven keresztül nem sok változást láthattunk Hamilton haját illetően, hiszen addig inkább a kopaszhoz közelített, de 2014-ben kezdett visszatérni egykori GP2-es önmagához, és egyre dúsabb frizurával jelent meg egy-egy versenyhétvégén. Igaz, a versenyek után olyan volt, mint egy kócos kisbaba, de az „új idők, új stílusok” jegyében Hamilton élen jár társai előtt ezen a téren.

I – Isten

Lewis nem titkolja vallásosságát: római katolikus neveltetést kapott, kiskorában egy váltás ünneplőruhája volt, amit csak a templomba vett, és Istennel való kapcsolatát azóta sem felejtette el. Többször hord keresztet a nyakában, tetoválásai is hitéről adnak bizonyságot, második világbajnoki címe alkalmával pedig egyértelművé tette, kinek tartozik köszönettel. „Olyan mintha először nyertem volna, annyira áldottnak érzem magam. Ez a legjobb érzés, és hálás vagyok Istennek ezért.”

J – Jacht

Hamilton többször nyilatkozta, hogy értékén kezeli a pénzt, de a luxust ő sem veti meg, ha megvan rá a lehetősége. 5 millió fontot (2 milliárd forintot!) érő jachtján, a Sunsoakeren gyakran tölti idejét barátnőjével.

K – Közút

A kétszeres világbajnok törvénytisztelő állampolgár, egyszer azonban mégis túlfeszítette a húrt. A 2010-es Ausztrál Nagydíj előtti pénteken, Melbourne utcáin „gyakorolt” Mercedes C63-as sportkocsijával, füstöltette a kerekeket és szemtanúk szerint élvezte is a helyzetet. Amikor a rendőrök lekapcsolták, attól félt, hogy bevonják a jogsiját, de „csak” az autóját helyezték lakat alá.

L – Lámpaoszlop

„Sok kínos pillanatot éltem át, de az egyik talán az volt, amikor kamerák előtt nekimentem egy lámpaoszlopnak. Próbáltam elrejtőzni a fotósok elől, de nem láttam hová megyek és csatt! Még az újságokban is megjelent...”

M – McLaren

Gyerekkorának álma volt, hogy egyszer az ezüst autókat vezesse, és 22 éves korára már minden idők legfiatalabb világbajnokává vált a wokingiaknál. Noha sokkal többet remélt ettől a kapcsolattól, mint egy világbajnoki cím, a McLaren sosem tudta felvenni a versenyt a Red Bullal, így vb-címét követő éveit csak néhány futamgyőzelem tette szebbé.

N – Nicole

Se veled, se nélküled. Ez a mondat tökéletesen jellemzi Lewis Hamilton és Nicole Scherzinger kapcsolatát. 2007 végén ismerkedtek meg, és a hölgy végig szerelme mellett állt a címért folytatott 2008-as hadjáratban. Azóta számtalan alkalommal elváltak és ismét keresztezték egymást útjaik, most talán úgy tűnik, hogy hosszabb ideig – vagy talán végleg – megállapodnak egymás mellett.

O – One, azaz Egyes

Mármint a rajtszám, amit Hamilton nem akar autóján viselni a 2015-ös szezonban. Utoljára 1994-ben nem láthattuk egy egyest F1-es autón, de ez őt bántja a legkevésbé. „Az egyes rajtszám nagyszerű dolog, de enélkül is mindig tudni fogom, hogy első számú vagyok. A 44-es a kedvenc számom, és ezt szeretném megtartani az autón 2015-ben is.”

P – Pszichikai hadviselés

Hamilton kedvenc fegyvere, ha éppen nem az ő szájíze szerint alakulnak a dolgok. Tavaly Monacóban ragadtatta magát olyan kijelentésekre, hogy „Nico nem a barátom” és „Úgy akarom kezelni a helyzetet, mint ahogy Senna viselkedett Prosttal”, majd „úri fiúnak” bélyegezte Rosberget és kijelentette, hogy semmilyen előnye nincs a Német Nagydíjon vele szemben, mert finn apa mellett Monacóban nőtt fel, luxus-körülmények között. Korábban beszólt az FIA-nak is az őt érintő büntetéssorozat miatt („Talán azért, mert fekete vagyok”), de ide tartozik az is, amikor 2012-ben Spában kitweetelte a telemetriáját. Ha maga mögött tudná hagyni ezeket a kisstílű nyilatkozatokat és húzásokat, igazi példakép lehetne belőle – igaz, minden bajnoknak van „sötét oldala”…

Q – Q3

Ami kevés alkalommal jött össze neki százszázalékosan 2014-ben – persze csak akkor, ha csapattársához hasonlítjuk. Hétszer tudta felülmúlni Nico Rosberget, és ugyanennyi pole-t szerzett, de nem csak az őt érintő technikai hibák miatt. Spielbergben és Silverstone-ban is ő hibázott, de általánossában sem úgy jönnek össze neki az utolsó gyorskörök, mint a németnek. 2015-ben első számú feladatai közé tartozik majd, hogy javítson ezen a téren, bár ha a hatákonyságot nézzük, ő az éllovas: amíg Rosberg tizenegy első rajthelyéből csak hármat váltott győzelemre, Hamiltonnak ez hét alkalomból hatszor sikerült – csak a melbourne-i műszaki hiba fosztotta meg a 100%-os eredménytől.

R – Roscoe

Évek óta Hamilton szeme fénye (Nicole mellett, természetesen), akit minden versenyre magára cipel, sőt, jobban elárasztja a közösségi médiát kis kedvence képeivel, mint szemrevaló párjáról készült fotókkal. Sőt, a bulldognak még saját Twitter-csatornája is van, bár az utolsó bejegyzést 2013 szeptemberében tették közzé.

S – Senna

A 30 éves pilóta példaképe, akit minden versenyzőnél jobban tisztel. Amikor Fujin nyert 2007-ben, Sennával példálózott, amikor Monacóban nyert 2008-ban szintén, gyakran a brazil legendához hasonlítja magát, és keserves sírásban tört ki, amikor édesapja egy gokartverseny után elmondta neki az idol halálhírét. „Ő volt az egyik legnagyobb versenyző, de mégis több annál. Egy igazi hős, egy ikonikus karakter, aki a világ minden sarkában inspirálta az embereket. A mai vezetési stíluson sokat merített abból, amit tőle láttam annak idején.”

T – Tetoválás

Egy 2010-es interjúban úgy nyilatkozott, hogy egyszer talán rászánja magát a varratásra, de majd’ öt év elteltével már rengeteg tetoválás borítja a testét. A hátán egy óriási kereszt látható mely fölött egy felirat áll: Still I Rise, azaz „Amíg felemelkedem” (Maya Angelou amerikai költőnő verse viseli ezt a címet, de talán jobban illik Hamiltonhoz Tupac Shakur 1999-es poszthumusz kiadott dala). A jobb felkarját Szűz Mária és Jézus, a könyökét egy szív és egy kereszt, az alkarját pedig egy angyal borítja. Tavaly a jobb fülé mögé is tetováltatott, méghozzá a rajtszámát, a 44-est.

U – Unicef

Sok egyéb teendői és pr-megjelenései mellett Hamilton időt szakít arra is, hogy jó ügy érdekében tevékenykedjen. Ezért vállalta el az Unicef nagyköveti szerepét, hiszen nem felejtette el, hogy ő is szegény családból származik, így az anyagi támogatás mellett azzal is próbál segíteni, hogy megjelenésével mosolyt csaljon a meglátogatott gyerekek arcára. 2012-ben így nyilatkozott: „Ezek fantasztikus gyerekek, és szomorú látni, hogy sokszor a legalapvetőbb dolgok, étel, tiszta víz és biztonságos lakhely nélkül tengetik életüket. De számukra egy kis segítség is órási jelentőségű.”

V – Versenymérnök

Peter Bonnington, akinek hangját számtalanszor hallhattuk idén. A legemlékezetesebbek közé a hungaroringi és abu dhabi-üzenetváltásaik tartoznak, hiszen Hamilton nálunk ellentmondtott Peter utasításának Rosberggel kapcsolatban, a Yas Marinán pedig megható volt, ahogyan a brit rászólt versenyzőjére, hogy ő lett 2014 világbajnoka. A mélypont talán a 2013-as USA Nagydíj volt kettejük kapcsolatában, hiszen Hamilton előbb beszólt Bonningtonnak, hogy ne zavarja csata közben, később pedig arra panaszkodott, hogy nem kap elég információt. A vb-cím a példa rá, hogy mindezek ellenére hatékonyt munkát végeztek.

W – W05

A győztes autó, egyben az egész mezőny legszebbje, amellyel Hamilton 11 győzelmet aratott és behúzta élete második világbajnoki címét. A sokszínűsége és gyorsasága illett a vezetési stílusához, s bár volt, amikor cserbenhagyta, nem panaszkodott (sokat) paripájára. Mondjuk, az élen hajtva, ki tenne ilyet?

X – X-Faktor

Az a bizonyos plusz, akit valami kiemel az átlagból. Lewisban ez megvan, és most nem a pályán kívüli „sztárságára” kell gondolnunk. Kiemelkedik generációjából, az elkövetkező évek pedig meg fogják mutatni, ő vagy Vettel-e nyerik ezt a csatát. (Esetleg valaki más?) Beszélt ő a népszerű tehetségkutatóról is: tavaly úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné Nicole-t ismét a műsor mentori székében látni, mert szerinte ez a közös idejükből venne el számtalan értékes órát.

Y – Yas Marina

Második címszerzésének helyszíne, a sivatagi ékszerdoboz, mely hűen illik Hamilton személyiségéhez. Hiszen ha azt nézzük, hogy hol volt az öbölállam fővárosa, azaz Abu Dhabi 25 évvel ezelőtt és most, valamint brit versenyző, elég sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni.

Z – Zene

Lewis életének szerves része. 2007-től számos nagyon fontos embert („barátot”) ismert meg a zeneiparból, ennek lett köszönhető párkapcsolata is, de maga is zenél. Kedvence a gitár, de lehet, hogy komolyabb útra tereli majd szenvedélyét „A visszavonulás után legtöbben kommentálni kezdenek – nekem más terveim vannak” – mondta nemré arra utalva, hogy szívesen kipróbálná magát zenészként is. Tavaly a közösségi médiában keringett egy felvétel, amit állítólag ő énekelt, de hamar eltüntették, mindenesetre nem tartja kizártnak, hogy F1-es karrierje végén dalszerzéssel és énekléssel foglalkozzon majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: