DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Alonso és Hakkinen példájával nyugtatják Magnussent

A McLaren-Honda 2015-ös pilótafelállásra vonatkozó bejelentésének másnapján Ron Dennis, a McLaren Csoport elnök-vezérigazgatója és Eric Boullier csapatfőnök is hangsúlyozta, szívűkön viselik Kevin Magnussen további sorsát, aki szép jövő előtt állhat még az F1-ben.

Dennis – kicsit komisz módon – egy kis szójátékkal is élt a SkySportsnak adott nyilatkozatában, amikor úgy fogalmazott: „Ő (mármint a 2015-re tartalékpilótai szerepkörbe száműzött Magnussen – a szerk.) vissza fog térni, mert ez alapvetően csak egy szünet a számára. Meg kellett nyomnunk egy szünet gombot, de ettől ő még egy kiváló versenyző lesz a jövőben” – hangzott a kijelentés, amely az angolban a „pause button” kifejezést is tartalmazta, tréfásan utalva rá, hogy a dán azért szorult kispadra, mert ők Jenson Buttonnak szavaztak helyette bizalmat.

A brit vezér ezt követően egy ügyes példával próbált lelket önteni a most hoppon maradt 22 éves pilótába: „Rávilágítottam neki arra, hogy én őszintén hiszek abban, hogy Fernandóval (Alonso) és Mika Hakkinennel is van benne valami közös, mégpedig az, hogy egy év tesztelés tőle sem fogja elvenni a lehetőséget attól, hogy F1-es pilóta legyen. Fernando is tesztpilótaként töltött el egy évet, mielőtt a Minardi után a Renault versenyzője lett, míg Mika két évig a Lotusnál versenyzett, aztán idejött hozzánk tesztelni egy évet, és csak utána lett a versenypilótánk. Később pedig mindketten világbajnokok lettek. Kevin nagyon fiatal még” – hangzott a példabeszéd, amely alighanem Magnussen életkedvét is visszahozta valamelyest, elvégre 22 évesen keveseket hasonlítanak két, egyaránt kétszeres F1-es világbajnokhoz.

Magnussen idén volt, hogy csúnyán megégette magát a McLaren pilótaülésében, de a legnagyobb fájdalmat mégis kiszállni onnan jelenti számára


Dennis végül azt is kiemelte, Alonso és Button mellett az ifjú dán tesztpilótaként is rengeteget tanulhat jövőre. „A McLaren-Honda projekt hatalmas méreteket ölt, úgyhogy neki is lesz elég tere a tanulásra, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy két milyen zseniális pilótától tanulhat majd. Egy év versenytapasztalattal a háta mögött most teljesen másfajta feladatokra összpontosíthatja az energiáit, mint a szimulátorozás és az egyéb technikai kötelezettségek, és biztos vagyok benne, hogy ez csak a hasznára válhat. Nem látok rá okot, hogy miért ne térhetne vissza egy nap az F1-be pilótaként.”

Minderről Eric Boullier, a wokingiak csapatfőnöke is hasonlóan vélekedik. „Nagyon sok érzelem kavarog most bennünk, hiszen mindannyian megértjük, hogy csalódott most, amiért nem versenyezhet jövőre. Csak azzal tudjuk vigasztalni, hogy továbbra is a családunk tagja marad. Arra is van esély, hogy 2016-ra egy másik csapathoz fogjuk őt beajánlani, de tárgyalásokat ez ügyben még nem folytattunk. Kevin száz százalékig élvezi a támogatásunkat. Bárki másnál több esélye van arra, hogy 2016-ban ott legyen az F1 mezőnyében.” 

Magnussen mi mást is tehetne, próbálja megőrizni a hitét, és bízni abban, hogy van realitása mindannak, amivel csapatvezetői most lelket próbálnak önteni belé. „Hiszek benne, hogy van még jövőm F1-es pilótaként. Ez a hit minden, amim maradt. Hiszek magamban, hiszek a McLarenben, és hiszek abban, hogy amikor visszatérek az F1-be, remélhetőleg egy érettebb és tapasztaltabb versenyzőként tudok majd visszatérni” – adta meg a zárszót a dán ifjonc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: