DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Force India: Eltiltás járt volna a Red Bullnak

Ismét a Force India volt az az istálló, amely hevesen támadta az F1-es Abu Dhabi Nagydíj időmérőjéről szabálytalan szárnyai miatt kizárt Red Bullt. A technikai főnök szerint őket szigorúbban büntették volna.

A címvédő csapat autóit az időmérő edzés után rendelték be vizsgálatra Abu Dhabiban, miután pedig kiderült, hogy szárnyaik hajlékonyabbak a kelleténél, bokszutcai startra száműzték őket – innen Daniel Ricciardo negyedik, Sebastian Vettel nyolcadik lett. A Red Bull azzal érvelt, a többi csapat is az illegális megoldással él. Ez ellen a Williams élesen tiltakozott. A Force India csapatfőnöke, Vijay Mallya már a nagydíjon is kritizálta a „csaló” Red Bullt, most pedig az istálló technikai főnöke, Andy Green kifogásolta a büntetés mértékét.



„Ha ez velünk történt volna meg, kizárnak minket, mint 2005-ben a BAR-t, amely rejtett üzemanyagtartályokat használt. A Red Bullnak azonban csak a bokszból kellett indulnia” – mondta Green, aki egy érdekes párhuzamot is felvetett. „Kevésbé kaptak súlyos büntetést szabálytalan szárnyért, mint a Lotus kapott Romain Grosjean szabályos motorcseréjéért.”

A Red Bull eközben kitart amellett, hogy nem tudták, módszerük szabályba ütközik-e. „Buta hiba volt a részünkről. Azt mondanám, a szabályok egy naiv értelmezése volt. Azt hittük, hogy még beleférünk az előírásokba” – mondta a motorsport.com-nak Helmut Marko, a csapat tanácsadója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: