DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kvjat szinte az F1 veteránjának érzi magát

Pontosan egy évvel ezelőtt vett részt első Formula-1-es versenyhétvégéjén Austinban Danyiil Kvjat, akivel azóta annyi minden történt, hogy szinte már a sportág veteránjának érzi magát.

Az akkor 19 esztendős Danyiil Kvjatot, a GP3 bajnokát és a Toro Rosso 2015-re igazolt versenyzőjét már a szezon utolsó futamain autóba ültette a csapat a pénteki szabadedzések formájában: bemutatkozása épp Austinban zajlott, ahol sokak meglepetésére alig teljesített gyengébb köridőt az akkor még azonos színekben szereplő Daniel Ricciardónál, Sebastian Vettelt pedig megelőzte. Az elmúlt 12 hónapban megdöntötte a legfiatalabb pontszerzés rekordját, jövőre pedig épp Vettelt váltja és Ricciardo csapattársa lesz a Red Bullnál.

„Nagyon kellemes emlékeim vannak Austinból. Nagyon izgalmas idők voltak számomra, nehéz elhinni, hogy azóta a hétvége óta csupán egy év telt el” – kezdte Kvjat a Toro Rosso futamelőzetesében. „Veteránnak érzem magam! Ez egy különleges helyszín számomra, mivel itt vettem először részt Formula-1-es nagydíjhétvégén, még akkor is, ha ez csak egy pénteki szabadedzést jelentett.”



„Meglehetősen gyors voltam ott, talán néhány tizeddel maradtam el Danieltől, habár most már nem lennék elégedett ugyanezzel. Jó érzés lesz visszatérni, a pálya kellemes, sok kihívást jelentő nagysebességű kanyarral, amelyeket szeretek. Sok emelkedős-lejtős szakasz is van, az első szektor kanyarjai pedig Silverstone-ra emlékeztetnek.”

Austinban egy harmadik versenyző is csatlakozik a Toro Rossóhoz: Kvjat utódja, Max Verstappen autóba ül az első szabadedzésen, éppen úgy, mint az orosz egy évvel korábban. A különbség, hogy a 17 esztendős versenyző hasonló bevetésen már a Japán Nagydíjon részt vett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: