DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kubica nem zárja ki a visszatérést

A három és fél évvel ezelőtt megsérült lengyel pilóta boldog a ralizással, de nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy egy nap visszatérjen az F1-be. A 2008-as Kanadai Nagydíj győztese korábban lehetetlennek tartotta az újabb szerepvállalást, de most eléggé erősnek érzi magát az újabb kalandhoz.

A lengyel pilóta a tél folyamán újabb műtéteken fog átesni, és egyre nagyobb reményeket táplál aziránt, hogy egy nap ismét visszatérjen a Forma-1-be. Kubica a Lotus jövőbeli bajnoki esélyese lehetett volna, de 2011 súlyos balesetet szenvedett egy olaszországi raliversenyen, mely után ugyan visszatért a versenyzéshez, de a megterhelés miatt eddig nem gondolkodott az újabb Forma-1-es szerepvállaláson.

Kubica tavaly megnyerte a WRC2 kategóriát, idén 12. helyen áll a nagyok között, legjobb eredménye egy hatodik hely a májusi Argentin Raliról. A BBC-nek adott nyilatkozatában kihangsúlyozta: „amint vége a szezonnak, minden lehetőséget meg fogok vizsgálni. Álom lenne a visszatérés az F1-be.”



A balesete idején az egyik legnagyobb ígéretnek, potenciális világbajnoknak tartották a lengyelt, de az a februári nap kettétörte F1-es jövőjét. Az első hírek még roncsolódott jobb keze amputációjáról szóltak, de az orvosoknak sikerült megmenteniük a sérült végtagot, így a 29 éves versenyző visszatérhetett az autózáshoz. Az F1-es lehetőség azonban, a szűk pilótafülke miatt eddig talonban maradt.

A megerősödő kar, és a raliban nyújtott jó teljesítmény miatt most már nyitva tartja az ajtót a különféle lehetőségek előtt. „A karom és a kezem egyaránt jó állapotban van”- említette Kubica, aki utolsó versenyét a 2010-es Abu Dhabi Nagydíjon futotta. „Mozgékonyság szempontjából volt fejlődés, és hajlítás szempontjából is. Szükségem van még néhány műtétre – és van több lehetőségem is – de kemény a szezon, sok ralival és hosszú versenyekkel.”

Az M-Sport Fordját vezető pilóta elmondta, hogy a Wales Rali (november 14-16) után minden lehetőséget megnéz magának. Korábban volt szó arról is, hogy a DTM-be igazol, de az F1 iránt örök reményt táplál. „A Forma-1 álom lenne, de maradnunk kell a realitásoknál. Ha úgy gondolom, hogy megpróbálom, több műtétre lesz szükségem, és az orvosok, valamint egy kis szerencse segítségével sikerülhet” – említette a krakkói versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: