DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A jövő F1-esei – Ki lesz az új Hamilton?

A Formula-1-es csapatok juniorprogramjait bemutató sorozatunk második részében a McLaren következik a sorban, akik jelenleg három fiatal tehetséget terelgetnek a királykategória felé vezető úton.

A McLaren hosszú évek óta rész vesz a tehetséggondozásban, hiszen 1989-től kezdve ők támogatják az Autosport magazin és BRDC által a szezon legjobb fiatal brit versenyzőjének adományozott díjat, melynek győztesei közt többek közt a 2009-es világbajnok Jenson Button, a 13-szoros futamgyőztes David Coulthard, a jelenleg Toyota WEC-programjában vezérpilótának számító Anthony Davidson és a DTM-ben egyaránt bajnoki címig jutó Paul di Resta és Gary Paffett nevével is találkozhatunk.

button_fiatal

Jenson Button átveszi a díjat


Persze nem csupán brit versenyzőket karolt fel a wokingi istálló, karrierje kezdetén például Nick Heidfeldet is támogatták (ebben a Mercedes és Norbert Haug szerepe sem elhanyagolható persze), aki előbb bajnoki címet nyert a német Formula-3-ban, majd a Formula-3000-et is megnyerte 1999-ben. Autója festése az F1-es McLarenét idézte, pedig akkoriban még ez egyáltalán nem volt megszokott dolog. Heidfeld és a McLaren végül akkor távolodtak el egymástól, amikor Mika Hakkinen visszavonulását követően a wokingiak nem őt, hanem akkori csapattársát, Kimi Raikkönent szerződtették a kétszeres világbajnok helyére.

heidfeld_f3000_d

Heidfeld a West-McLaren-festésű F3000-es autóban

A McLaren nevelőprogramjának eddigi legnagyobb sikertörténete vitathatatlanul Lewis Hamiltoné, akivel 13 éves korában kötöttek szerződést, aki egy brit Formula Renault-, egy F3- és egy GP2-bajnoki címen át jutott el a Formula-1-ig, és lett világbajnok a McLarennel. Miután távozott a csapattól, egy sikertelen Sergio Perez-féle próbálkozást követően ismét a fiatalokhoz nyúltak a wokingiak, és az idei évre a tavaly a WSR-ben bajnoki címig jutó Kevin Magnussent ültették, így ő lett a legutóbbi McLaren által támogatott versenyző, aki eljutott a Formula-1-ig.

magnussen_nyild

Kevin Magnussen

 

A McLaren nevelőprogramjának jelenlegi tagjai:

Stoffel Vandoorne

A McLaren juniorprogramjának húzóneve jelenleg vitathatatlanul a 22 éves belga versenyző. A wokingiak 2013 elején kötöttek szerződést a WSR második számú sorozatában, a kétliteres Formula Renault Európa-kupában Danyiil Kvjatot nagy csatában legyőzve bajnoki címet szerző Vandoorne-ra, aki tavaly a szintén a McLaren által támogatott Kevin Magnussennel csapott össze a 3.5 literes kategóriában. Vandoorne tehetetlen volt a remekül hajrázó dánnal szemben, de így is olyan szintén az F1 körül ólálkodó tehetségeket legyőzve lett második, mint Antonio Felix da Costa vagy épp Will Stevens.

vandoorne_nagy

Vandoorne

A belga idén valósággal berobbant a GP2-be, hiszen első versenyét azonnal megnyerte, ezt követően viszont 11 futamon csak négyszer szerzett pontot, igaz akkor mindig dobogón zárt. Az elmúlt három hétvégén egyaránt övé lett a pole, Monzában főversenyt, a Hungaroringen sprintversenyt nyert, és minden esélye megvan a bajnoki második hely megszerzésére az idényzárón – mindezt újoncként egy olyan mezőnyben, melyben legtöbb közvetlen riválisa többévi GP2-tapasztalattal rendelkezik.

Nyck de Vries

A Verstappen és Frijns nevével fémjelzett holland újhullám egyik legígéretesebb tagja a kétszeres gokart világbajnok Nyck de Vries, aki 2010 januárjában került be a juniorprogramba. Az Anthony Hamilton által menedzselt ifjú tehetség a gokartos sikerek után 2012-ben ült át formulaautóba, ám első két éve nem hozott különösebb sikereket. A kétliteres Formula Renault Európa-kupában és a regionális észak-európai, illetve Alpok-sorozatban teljesített összesen 45 verseny alatt mindössze 3 győzelem és két bajnoki ötödik hely jött össze az ifjú versenyzőnek, ám a McLaren kitartott mellette.

devries_14

de Vries

Jól tették, hiszen de Vries idén mind a WSR-be tartozó kétliteres Európa-kupát, mind az Alpok-sorozatot hatalmas fölénnyel nyerte meg – igaz, utóbbiból egy fordulót még rendeznek, de a bajnoki címet már senki nem veheti el tőle. Persze az is igaz, hogy de Vries kétéves rutinja hatalmas előnyt jelentett sok riválisával szemben, így most az a kérdés, hogy a következő évben mennyire tudja kamatoztatni a bajnoki címek által jelentett önbizalmat valamelyik nagyobb szériában.

Ben Barnicoat

Szintén 2010-ben, mindössze 13 évesen került a McLaren célkeresztjébe Ben Barnicoat, aki kilencévesen kezdett gokartozni, és szinte azonnal szép sikereket ért el. A korosztályos szériák után 2012-ben már a felnőttek közt szerzett brit országos és Európa-bajnoki címet, majd 2013 őszén kezdte meg formulaautós karrierjét.

barnicoat_2014

Barnicoat a bajnoki cím után

Egy fiatal tehetségeknek kiírt verseny megnyerését követően idén teljesítette első teljes szezonját kétliteres Formula Renault-kkal, és első nekifutásra megnyerte az észak-európai sorozatot. Barnicoat emellett az Alpok-szériában is kipróbálta magát, három hétvégén vett részt, és nem vallott szégyent beugróként sem. A Formula-1 számára még igen messze van, a következő lépés valamely európai sorozat lehet, legyen szó akár a WSR-ről, akár a Formula-3-ról vagy a GP3-ról.

A McLaren juniorprogramja 2014-ben:

  vandoorne devries barnicoat
Név Stoffel Vandoorne Nyck de Vries Ben Barnicoat
Nemzetiség belga holland brit
Életkor 22 19 17
2014 GP2 - 3. hely, 3 győzelem* WSR 2.0* és FR Alps 2.0 bajnok FR 2.0 NEC bajnok
Sikerek 2013 - WSR 3.5 2. hely 2011 - Gokart világbajnok 2012 - Gokart Európa-bajnok
  2012 - WSR 2.0 bajnok 2010 - Gokart világbajnok  
  2010 - F4 Európa-kupa bajnok    
       
  * a sorozat még nem ért véget

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: