DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egy tragédiáktól sújtott nemzet

Bár a Formula-1-es versenyzők számát tekintve az első tizenkettőben sincs, Ausztria mégis szinte minden más nemzetnél többször gyászolta versenyzőit.

Mindezidáig összesen tizenhat osztrák versenyző indult a Formula-1-ben, azaz kevesebben, mint például svájci, belga vagy épp ausztrál. Ám az ország pilótáit mintha valamilyen különös balszerencse sújtaná, hiszen az épp tízszer annyi F1-essel büszkélkedő briteket leszámítva mindenki másnál többször szenvedtek halálos balesetet az osztrák versenyzők világbajnoki versenyhétvégéken - ráadásul Niki Lauda és Karl Wendlinger is csak csodával határos módon maradt életben.



 



 

Jochen Rindt
A Németországban született, de Ausztriában nevelkedő Rindt, a Formula-1 történetének egyik leggyorsabb versenyzője hatszoros futamgyőztesként vesztette életét az 1970-es monzai edzésen. A bajnokságból négy futam még hátra volt, Rindt előnye azonban elegendőnek bizonyult, így ő lett a Formula-1 első, és szerencsére mindmáig egyetlen posztumusz világbajnoka. Rindt halála előtt ígéretet tett kedvesének, hogy visszavonul, ha megszerzi a bajnoki trófeát.



 



 

Helmuth Koinigg
A fiatal osztrák versenyző Formula-1-es karrierje egy privát Brabham kibérelésével kezdődött, mellyel 1974-ben hazai versenyére nevezett be, ám nem tudta kvalifikálni magát a futamra. A szezon két utolsó, tengerentúli versenyére Koinigg a Surtees csapattal utazott el. Kanadában már felállhatott a rajtrácsra, és remekül szerepelt, hiszen a 10. helyet szerezte meg. A tehetséges újonccal azonnal megkezdték a tárgyalásokat egy 1975-ös szerződésről, ám ezeket sajnos soha nem fejezhették be. Az idényzárón, karrierje második F1-es futamán Helmuth Koinigg halálos balesetet szenvedett, miután egy defekt miatt a korlátnak csúszott. Bár a baleset alacsony sebességnél történt, Koiniggnek esélye sem volt a túlélésre, miután a szalagkorlát alsó része nem fogta meg az autót, a Surtees pedig a szilárdan álló felső korlát alá csúszott...



 



 

Roland Ratzenberger
Bár a Formula-1-ben nagyon kevés idő adatott meg, más kategóriákban szép sikereket ért el az osztrák pilóta, akinek emlékét sajnálatos módon elhomályosítja az, hogy ugyanazon a hétvégén szenvedett halálos balesetet, mint a legendás Ayrton Senna. Ratzenberger több mint tíz év versenyzői tapasztalattal a háta mögött érkezett a Formula-1-be, ám karrierje sajnos kísérteties módon emlékeztet Koiniggére. Egy sikertelen kvalifikáció, egy erős második futam, majd a tragédia... Ratzenberger autójának sérült első szárnya miatt csapódott a betonfalnak a San Marinó-i Nagydíj időmérő edzésén, s bár az orvosok azonnal a helyszínre értek, már nem lehetett segíteni rajta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: