DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Botrányos véget ért Kiss Norbi második futama

A magyar versenyző elképesztő csatát vívott riválisaival a dobogós helyekért az ETRC második hungaroringi futamán - végül harmadik helyen végzett, de a leintést követő pillanatokat furcsa közjáték árnyékolta be.

A második futamon Norbinak már nehezebb dolga volt, hiszen a hetedik helyről várhatta a rajtot - az első kör ismét nem telt el kalamajka nélkül, Dominique Orsini és Jiri Forman ütközött, a magyar versenyzőnek viszont sikerült megtartania pozícióját. A második körre fordulva hasznot húzott az előtte kakaskodó Smith és Janiec, így sikerült előrelépnie egy pozíciót. A francia egy fordulóval később már Gerhard Körberrel harcolt, de rajtavesztett, így Norbinak két kör után sikerült felkapaszkodnia az ötödik pozícióba.

Mindeközben az élen is változás történt: Stephanie Halm, a mezőny egyik női pilótája elment Frantisek Vojtisek mellett - mialatt a hölgy meglépett, ádáz csata alakult ki a második helyért. Tisztán látszott, hogy Vojtisek nagyon nehezen tudja maga mögött tartani ellenfeleit, melyek közül Norbi már a negyedik helyen haladt, Adam Lackót megelőzve. Körber megingását kihasználva, Norbi a közönség üdvrivalgása közepette átvette a harmadik helyet, így ismét a dobogó felé haladt - öt köre volt rá, hogy letaszítsa Vojtiseket a második helyről.



A cseh mindent megpróbált, hogy kivédekezze a mercedeses támadásait, mely - a folyamatos, kisebb-nagyobb kontaktoktól eltekintve - sikerült is neki. Norbi még akkor sem tudott utat találni mellette, amikor Vojtisek rosszul gyorsított ki az utolsó kanyarból a nyolcadik körre fordulva. A dráma egy körrel később következett: az első futam győztese, Jochen Hahn a 13-as kanyarban megtorpedózta a magyar pilótát. A két kamion a bukótérbe sodródott, de Norbinak sikerült visszaállnia a harmadik helyre.

A harmadik helyet időközben átevő Janiec azonban nem tudta maga mögött tartani a lelátón helyet foglalók által űzött hajtott Norbit, aki az utolsó körben visszavette az őt megillető pozíciót! Azonban nem az ETRC hungaroringi hétvégéjén járnánk, ha az utolsó métereken nem történt volna változás - Norbi a kigyorsításon - mint később kiderült, nem szándékosan - kipörgette Vojtiseket, aki a célegyenes falának csapódott, és be sem tudta fejezni a versenyt. A magyar pilóta viszont így is harmadik lett, hiszen a kavalkádban csak Janiec tudta legyorsulni a cél felé.

A versenybíróság természetesen vizsgálni kezdte az esetet, s miután a versenyzők átvették az őket megillető trófeákat, a nagyközönség előtt megtartott sajtótájékoztatón mesélték el benyomásaikat az elképesztően izgalmasan alakuló futamról. „Nagyon sajnálom, ami ’Franky’-vel történt” - kezdte mondandóját Kiss Norbert. „Meg tudtam előzni mindenkit, amíg utol nem értem őt, aki szándékosan nem nyomta a gázt a kigyorsításokon, hogy belül tudjon maradni - lehetett is látni, mi zajlott mögötte, gyakorlatilag az egész mezőny feltorlódott. Engem is meglöktek többször, az utolsó előtti kanyarban majdnem oda is vesztem.”

Norbi folytatta volna nyilatkozatát, ám a tömegből hirtelen egy, a magyart akcentussal beszélő férfi szólalt meg, Vojtisek cseh csapatának egy tagja: „Miért csináltad ezt?” - vágott közbe a hivatalos sajtótájékoztatóba. „Elvette a gázt, sajnálom” - válaszolt Norbi kényszeredett mosollyal, de a férfi nem hagyta annyiban: „Az egész autó el van b***va, miért csináltad?” A magyar versenyző, ahogyan a helyszínen lévők is, megrökönyödtek a szokatlan reakción, mialatt a közönség skandálni kezdte a nevét.

Az intermezzo után - noha a férfi tovább szerette volna ekézni a Team Tankpool 24 Racing versenyzőjét - Norbi folytatni tudta mondandóját, bár majdnem otthagyta az eseményt: „Hozzáértem, ez tény. De egyáltalán nem szándékosan - nagyon sajnálom, hogy összetört a kamionja. Csak annyit kellett volna tennie, hogy nyomja a kigyorsításon, de nem tette. Sajnálom” - tette hozzá a meglepődött, de a magyar közönség bíztatása, és szombaton szerzett két dobogója miatt mégis boldog magyar pilóta.

FRISSÍTVE!

A versenybíróság döntése alapján Kiss Norbert megtarthatta a második futamon szerzett harmadik pozícióját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: