DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
WTCC

Két WTCC-verseny lehet Kínában 2017-től

Igaz, már tavaly is két versenyt rendezett a világ legnépesebb országa, de a pekingi utcai pálya csak beugró volt Sonoma helyett - a széria vezetője egy újonnan épült pályát szeretne a WTCC naptárába.

Nem csak a Forma-1-ben csökken az európai versenyek száma: a Túraautó-világbajnokságon idén csak öt fordulót rendeznek az öreg kontinensen, 2017-től pedig négyre csökkenhet ez a szám. A széria vezetője, Francois Ribeiro ugyanis a jelenlegi sanghaji mellé még egy versenyt tervez Kínában, Wuhanban, egy jelenleg építés alatt álló aszfaltcsíkon, mely – ha kész lesz – a második legmagasabb minősítést kaphatja az FIA-tól.



„Egy versennyel kevesebbet kell rendeznünk Európában, mert nagyon szeretnék két alkalommal is ellátogatni Kínába” – idézte a TouringCarTimes a WTCC első emberét. „Bármelyik gyártóról van szó, mindnek nagy piaca van ott. Európában 300 millióan laknak, Kínában pedig a három legnagyobb város lakossága kitesz ennyit. A piac méretéhez viszonyítva két verseny megfelelő lenne.”

A WTCC mezőnye tavaly Sanghaj után Pekingbe látogatott, de csak azért, mert az amerikai Sonoma Raceway nem tudta fogadni a vb-t. Ribeiro számára azonban nem az olyan kicsi, utcai pályák jelentik a prioritást, mint amin októberben versenyeztek a fővárosban. „Az infrastruktúra szintje sehol sincs ahhoz képest, amire szükségünk van, de van egy pár 2-es minősítésű pálya építés alatt az országban. Wuhan tökéletes lehet számunkra, logisztikailag nincs messze Sanghajtól, és a Jangce partján fekszik. Nagyon nagy népességű lakókörzetről van szó, és hasznos lehet a világ legnagyobb autógyárainak is.”

„A Hondának, a Volkswagennek, a [Citroent magába foglaló] PSA-nak, a KIA-nak, a Hyundainak és úgy hiszem, a Fordnak is vannak itt gyárai, így megérné idehozni a WTCC-t. De addig várnunk kell, míg befejezik ezeket a pályákat, és érvényesítik őket. Nem tudom, hogy 2016-ig ez megvalósul-e, de a jövő év végéig biztosan, így 2017-ben ott lehet az egyik a naptárban” – tette hozzá Ribeiro.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: