DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

IndyCar: Balesetek tömkelege és Dixon-győzelem

Őrült versenyt hozott az IndyCar nashville-i utcai futama, amelyen végül a hatszoros bajnok bizonyult a káosz urának. Ütközésbe keveredett Herta, O’Ward, Newgarden és Grosjean is.

Akárcsak a szombati időmérő, az IndyCar vasárnapi versenye is csak jókora csúszással tudott elstartolni Nashville-ben a villámlások miatt. Amikor végre megkapta a zöld jelzést a mezőnyt, ugyan néhány vízfolt még volt az aszfalton az eső miatt, de mindenki slick abroncson vágott neki a 80 körnek.

Amely aztán balesetek tömkelegét és őskáoszt hozott magával az utcai helyszínen. Colton Hertát például Dalton Kellett rakta a falba még a futam első fázisában, míg a négyszeres Indy 500-győztes Helio Castroneves egymaga forgott meg. A legtöbb érintettet számláló baleset akkor történt, amikor Graham Rahal eltalálta hátulról Pato O’Wardot: ebbe az incidensbe több autó is belekeveredett, többek között Scott Dixon is.

dixon-nashville-indycar-1



Ütközés miatt esett ki még Takuma Sato is, akit Devlin DeFrancesco tessékelt a falba. Később a már említett Rahal is a kelletténél közelebbi kapcsolatba került a fallal, aminek az ezt idejében nem észlelő Rinus Veekay is megitta a levét. Két újonc is összeakadt David Malukas és Kyle Kirkwood személyében, míg Jimmie Johnson már a hajrában szenvedett nagy tempójú balesetet.

A legnagyobb vitákat azonban kétségkívül az utolsó előtti újraindításnál történt incidens váltotta ki: Josef Newgarden vetődött be Romain Grosjean mellé egy kemény manőverrel, ami a francia kiesését eredményezte. Az ex-F1-es nem is volt túl boldog a történtek miatt, Newgarden viszont azzal védekezett, hogy már riválisa mellett volt a kanyarban. 

Grosjean és a kétszeres bajnok balesete után a piros zászló is előkerült néhány körrel a vége előtt. A hajrát Dixon kezdhette meg az élről, s bár keményen támadta őt a versenyt a pole-ból megkezdő Scott McLaughlin, végül a veterán győzött Nashville-ben: ez volt idei második, karrierje során pedig már az 53. diadala – ez utóbbival immár egyedül áll az örökranglista második helyén AJ Foyt 67 elsőséget számláló rekordja mögött.

Dixon és McLaughlin mellé a ganassis szerződésbalhé ellenére Alex Palou állhatott fel, majd jött Alexander Rossi és Herta, akik egyaránt egy-egy korábbi baleset után produkáltak parádés felzárkózást. Newgarden végül hatodikként futott be az említett események után. Ami a többi bajnokaspiránst illeti: Will Power csak 11. lett, de ezzel is őrzi a vezetést, viszont Dixon feljött mögé másodiknak, hátránya pedig csupán hat pont. Marcus Ericssonnak a legvégén akadt műszaki gondja – emiatt volt egyébként a piros megszakítás –, a svédet viszont így is a 14. pozícióban értékelték, az összetett harmadik helyére csúszva most 12 egység a lemaradása. A szezonból még három forduló van hátra.

A futam végeredménye:

1. Scott Dixon Chip Ganassi Racing  
2. Scott McLaughlin Team Penske 0.1067
3. Alex Palou Chip Ganassi Racing 0.6100
4. Alexander Rossi Andretti Autosport 0.9412
5. Colton Herta Andretti Autosport 1.3942
6. Josef Newgarden Team Penske 2.1828
7. Felix Rosenqvist Arrow McLaren SP 2.8426
8. Christian Lundgaard RLL Racing 3.2724
9. Simon Pagenaud Meyer Shank Racing 4.4000
10. Jack Harvey RLL Racing 5.1560
11. Will Power Team Penske 6.7843
12. Rinus Veekay Ed Carpenter Racing 1 kör /7.3001
13. Helio Castroneves Meyer Shank Racing 1 kör /7.4791
14. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Műszaki hiba
15. Callum Ilott Juncos Hollinger Racing 4 kör /9.8087
16. Romain Grosjean Andretti Autosport Ütközés
17. Conor Daly Ed Carpenter Racing 6 kör /9.3315
18. Jimmie Johnson Chip Ganassi Racing Ütközés
19. Kyle Kirkwood AJ Foyt Enterprises Ütközés
20. David Malukas Dale Coyne Racing Ütközés
21. Takuma Sato Dale Coyne Racing Ütközés
22. Devlin Defrancesco Andretti Autosport Ütközés
23. Graham Rahal RLL Racing Ütközés
24. Patricio O'Ward Arrow McLaren SP Ütközés
25. Dalton Kellett AJ Foyt Enterprises Ütközés
26. Simona de Silvestro Paretta Autosport Ütközés
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: