DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

Indy-exkluzív: Pagenaud bizakodó és Grosjeant is figyeli

Nem lesz egyszerű dolga Romain Grosjeannak az első Indy 500-as bevetésén – jelentette ki a Formula.hu-nak a szintén francia Simon Pagenaud, a viadal 2019-es győztese.

Első alkalommal indul az Indianapolis 500-on, az IndyCar-évad fénypontjának számító futamon az F1-ből tavaly átnyergelő Romain Grosjean. A francia pilóta az Andretti-Honda kötelékében versenyez, s bár csupán harmadszor indul oválpályás futamon, a kvalifikációja jól sikerült: a vasárnapi nagy derbin a harmadik sor külső ívéről, a 9. helyről rajtol majd, ezzel a futam újoncai közül a legelőkelőbb rajthelyet szerezte meg. 

A mezőny másik franciája, a Meyer Shank Racing színeiben versenyző Simon Pagenaud – aki 2016-ban Indycar-bajnok volt, 2019-ben pedig az Indianapolis 500-on is sikerült győzelmet aratnia – egy keddi sajtóbeszélgetésen a Formula.hu-nak elárulta: az IndyCar-váltás előtt és az Indy 500 kapcsán is adott tanácsokat honfitársának.

page



„Beszéltem erről az egészről Romainnal, már akkor is, amikor a Haasnál versenyzett az F1-ben. Felhívott és arról érdeklődött, hogyan lenne a legjobb számára Amerikában jönni. Sok kérdése volt, olyan részletekről például, mint a logisztika, de kérdezett a csapatokról és a versenyzésről is. Természetesen adtam neki néhány tanácsot. Most a következő lépés számára az Indy 500, amely a legnagyobb, leggyorsabb verseny a világon, az évadunk legfőbb eseménye, amelyen az Andretti kötelékében vesz részt és ez biztosan érdekes lesz. A kvalifikáció alatt is beszélgettünk, például arról, hogyan csinálja végig, hogyan kezelje az abroncsokat, de végül ő vezeti az autót, ő tudja, mit és hogyan csinál. Nagyon boldog lettem volna, ha én is abban a „Fast 12” bolyban lehettem volna és vele együtt küzdhettem volna a pole-ért, de ez most nem jött össze” – mondta lapunknak a viadalt a hatodik sor külső ívéről kezdő Pagenaud. 

A francia kontingens rutinosabb tagja úgy véli, hogy Grosjeannak eddig nincs szégyenkeznivalója, de megjegyezte, hogy a java még hátravan, a verseny ugyanis különleges tapasztalat lesz a korábbi F1-es pilóta számára: „Romain eddig remek munkát végzett és meglátjuk, hogyan alakul a versenye. Nagyon sok minden vár rá, sok dolog fog történni, a futam során millió dolog kombinációja történik. Minden egyes etapban roppant sokat fog tanulni, egyre jobban fogja érteni a pálya állapotának változását, valamint azt, hogyan kell menni a mezőnyben. Ez még csak a harmadik oválpályás versenye lesz, óriási kihívás vár rá és minden jót kívánok neki.”

Pagenaud a saját versenyével kapcsolatban annak ellenére is bizakodó, hogy az Indy 500-at tavaly a negyedszer diadalmaskodó Helio Castroneves révén megnyerő Meyer Shank Racingnél jobb rajtpozíciókat vártak. Az előző éveket a Penske istállónál töltő 38 éves pilóta szerint a Honda-erőforrással hajtott autó tempója olyan jó, hogy az – mint fogalmazott – „reményt keltő”.

„Kimegyek a pályára és teszem a dolgom. Tudom, hogy mi áll a rendelkezésemre, nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy igazán jó legyen az autónk. A viselkedésével nagyon elégedett vagyok, ráadásul mindent megteszünk azért, hogy még gyorsabb legyen vasárnapra. Biztos vagyok benne, hogy mindenki más is ezen dolgozik. Mivel az autóm tényleg jó, ezért minél forróbb versenyben reménykedem. A megfontoltság nagyon fontos lesz, akkor kell majd agresszívnak lenni, amikor tényleg agresszívnak kell lenni. Ötszáz mérföld a táv, nem lehet sokat lazsálni, de tudnod kell, hogy mikor kell tényleg keménynek lenni és mikor kell visszafognod magad. Biztos vagyok benne, hogy a bokszkiállásoknál sok minden történik majd és biztosan lesznek újraindítások is, amelyek lehetőséget adnak nekünk arra, hogy előrelépjünk” – mondta a Formula.hu-nak Pagenaud.

 

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: