Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. június 29. szerda
USA

Indy 500: Dixoné minden idők leggyorsabb pole-ja

Ötödik alkalommal zsebelte be a rajtelsőséget az indianapolisi 500 mérföldes versenyre a hatszoros bajnok új-zélandi. Romain Grosjean újoncként a kilencedik helyen zárta a kvalifikációt.

A hétvégén rendezték a vasárnap sorra kerülő 106. indianapolisi 500 mérföldes verseny időmérő edzéseit. Miután szombaton eldőlt a 13-33. rajthelyek sorsa, vasárnap következhetett a top 12 sorrendjét meghatározó edzésnap.

dixon-pole-indy500Végül a legjobb hat között Scott Dixon érte el a legjobb négykörös átlagot: az új-zélandi egész konkrétan 234,046 mérföld/órás, azaz 376,66 km/h-s átlaggal száguldott, amellyel minden idők leggyorsabb pole-pozíciós átlagát produkálta az Indy 500-on. Az abszolút ranglistán is a második helyre jött fel a hatszoros IndyCar-bajnok új-zélandi, aki ezzel ötödször indulhat az élről a legendás viadalon: Arie Luyendyk 1996-ban 236,986 mérföld/órát ért el, csak nem a pole-ról döntő napon.

Dixon mögött az IndyCar címvédője, Alex Palou végzett másodikként, míg a harmadik helyre a szombaton még leggyorsabb Rinus VeeKay kvalifikált. Az ex-F1-esek közül Marcus Ericsson szerepelt a legjobban a maga ötödik rajthelyével, de az újonc Romain Grosjean kilencedik pozíciója is megsüvegelendő. A bajnokságot vezető Will Power a 11. helyről kezdheti majd meg a 200 körös száguldást vasárnap.

Az Indy 500 rajtsorrendje:

indy500-kvali-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: