DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 24. péntek
USA

IndyCar: Newgarden újabb győzelme

Pályafutása során először nyert Long Beachen Josef Newgarden, aki zsinórban második futamgyőzelmét aratta idén. A Penske pilótája ezúttal Romain Grosjeannal csapott össze az utolsó körökben.

Long Beachen rendezték meg az IndyCar idei szezonjának harmadik futamát, melyet Colton Herta várhatott az élről, mellőle az előző verseny győztese, Josef Newgarden indulhatott, míg a második sort Alex Palou és Felix Rosenqvist foglalhatták el a rajtnál. Az elején ez a sorrend nem változott, Herta pedig kiváló tempóra volt képes, így hat kör elteltével már több mint kettő másodperces előnyre tett szert közvetlen riválisával szemben, és folyamatosan növelte ezt a különbséget, egészen az első sárga zászlós szakaszig, ami Dalton Kellett balesete miatt következett be.

Az újraindítás a rajthoz hasonlóan elég eseménytelenül zajlott, az élmezőnyben pedig megmaradt a korábbi sorrend. Herta vezetett Newgarden előtt, akiket Palou, Rosenqvist, Alexander Rossi, Marcus Ericsson és Will Power követett szinte egy bolyban. Ebből a sorból Rossi követtet el egy hibát a 20. körben, amikor ütközött az előtte autózó svéd pilótával, így Marcus Ericsson és Romain Grosjean, továbbá Scott McLaughlin és Simon Pagenaud is elment mellettük.

Az első kiállásokra kevéssel a 30. kör előtt került sor, melyek után az első három sorrendje nem változott, az élmezőnyben viszont Scott Dixon feltűnése okozott némi feltűnést, miután a sorozat hatszoros bajnoka mindössze a 16. pozícióból kezdhette meg a versenyt, ám egy eltolt taktikának köszönhetően sikerült előrébb verekednie magát.A következő galibát McLaughlin hibája okozta, aki megpördült és 20. helyig esett vissza, de Pagenaud is veszített némi időt a kiállása után, így némileg kezdett összekuszálódni a sorrend, azonban mégsem ez okozta a legnagyobb változást az elejében. A verseny 57. köréig némileg ugyan stabilizálódott a helyzet, és úgy tűnt, Colton Herta rendelkezik a legnagyobb eséllyel a futamgyőzelemre, viszont az Andretti versenyzője nem sokkal a második kiállását követően a 9-es kanyarban a falnak csapta az autóját, így véget ért a versenye.

Ennek köszönhetően Newgarden került az élre, akinek több dolog is megnehezített a dolgát. A Penske pilótját Palou és Ericsson kettőse követte, de a svéd hibája után Grosjean és Power mindkettőjüket átlépte, így lélegzetvételnyi előnyhöz juthatott. Később azonban Pageunaud és Sato, majd McLaughlin és Rinus VeeKay, illetőleg Jimmie Johnson és David Malukas incidense okozott gondokat. Newgarden végül a körülmények ellenére megtartotta a vezetést, a verseny utolsó szakaszában pedig Grosjeanra kellett figyelnie, aki megpróbált elmenni mellette, de nem járt sikerrel, főként, hogy a futam is sárga jelzés alatt ért véget, miután az utolsó előtti kör végén Takuma Sato összetörte a versenygépét.

A 31 éves amerikai pilóta ezzel karrierje 22. sikerét könyvelhette el, közülük az elsőt ezen a helyszínen. Mögötte Grosjean, Palou, Power, O’Ward, Dixon, Rahal, Rossi, Castroneves és Kirkwood zárták az első tízet.

A folytatás május 1-én következik Alabamában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: