DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

IndyCar: Newgarden az utolsó métereken nyert

Igazi őrült befutót hozott az IndyCar széria idei második versenye, mely a szezon első oválpályás futama volt. Texasban Josef Newgarden egy hatalmas hajrával, a legvégén előzte meg csapattársát.

Komoly érdeklődés övezte az IndyCar 2022-es szezonjának első oválpályán rendezett versenyét a Texas Motor Speedwayen, mely elképesztő izgalmakat tartogatott. A szombati kvalifikáción Felix Rosenqvist volt a leggyorsabb, ám az Arrow McLaren pilótája, nem sokáig maradt az élen, a szezonnyitót megnyerő Scott McLaughlin ugyanis kevesebb, mint egy kör alatt átvette a vezetést, onnantól fogva pedig csak rövid időszakokra adta ki a kezéből az első helyet. Ezen az első sárga zászló sem változtatott, ami a 12. körben érkezett, mégpedig Alexander Rossi autójának meghibásodása miatt.

Az újraindítás után McLaughlin és Rosenqvist mögött Will Power, Colton Herta, Scott Dixon, Josef Newgarden, Rinus VeeKay, Takuma Sato és Marcus Ericsson alkották az élmezőnyt, ők pedig nem igazán szakadtak el egymástól még a kiállások után sem. Ezen a helyzeten a 98. körben történt események változtattak, amikor Sato összeért Devlin DeFrancesco autójával, végül a japán húzta a rövidebbet és a falban kötött ki.

A sárga zászlók innentől kezdve egyre sűrűbben jelentek meg, előbb Grosjean versenygépe füstölt el, majd következtek DeFranceso hibái több felvonásban. Az Andretti versenyzőjének kifejezetten rosszul alakult ez a verseny, mivel a 22 esztendős pilótának köze volt Kyle Kirkwood balesetéhez is, majd ezt követően Graham Rahal és Helio Castroneves is neki köszönhetően esett ki a versenyből, de ezután az eset után már ő sem tudta folytatni.



A futamot végül a 148. körben indították újra, innentől kezdve pedig egy nagyszerű csata alakult ki a győzelemért McLaughlin, Power, VeeKay, Newgarden, Dixon és Ericsson között. Jelentős változás ebben a harcban az utolsó 40 körben történt, ekkora ugyanis a kiállásokat követően realizálódott, hogy a Team Penske pilótái között dőlhet el a győzelem sorsa, míg a Chip Ganassi versenyzői a harmadik helyért mehettek. A vége felé Power már elkezdett leszakadni, számára már csak Ericsson volt elérhető, mögöttük pedig Scott Dixon, valamint az a Jimmie Johnson érkezett, aki korábban nem igazán találta a helyét a bajnokságban, de az oválpályás rutinja végül jól jött neki.

Bár az utolsó kör elején még úgy tűnt, hogy McLaughlin egy tisztes távolságot épített ki a csapattársával szemben, a lekörözöttek végül megkavarták a lapokat, Newgarden pedig elképesztő előzéssel a legvégén nyerte meg a futamot. A harmadik hely maradt a Ganassi svéd versenyzőjénél, mögöttük pedig Dixon, Johnson, Palou, Pagenaud, Ferrucci és VeeKay zárták az első tízet. A folytatás április 10-én következik Long Beachen.  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: