DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

„Az F1 csak Instagram-fotókhoz jó, nem győzelmekre”

Ez a véleménye az IndyCar idei bajnoki pontversenyét vezető Alex Palou-nak, aki ugyan elismeri, hogy az F1 a királykategória, de úgy érzi, versenyzőként sokkal boldogabb az amerikai szériában.

Alex Palou egyike azon fiatal versenyzőknek, akik berobbantak az IndyCar élmezőnyébe: a korábban az F3-as Eb-n és a Super Formulában is megforduló spanyol tavaly óta versenyez a sorozatban, idén pedig két győzelemmel vezeti a bajnoki tabellát – még úgy is, hogy a hétvégén Indianapolisban elkönyvelhette első kiesését. Természetesen vele kapcsolatban is felmerült, hogy esetleg vezethet-e út számára a Formula-1-be, a 24 éves pilóta azonban nem feltétlenül vágyik oda, elmondása szerint ugyanis az IndyCarban sokkal több esélye van a sikerre egy versenyzőnek:

„Sportolóként ha nincs önbizalmad, akkor kész, vége. El kell hinned, mielőtt belevágsz” – beszélt eddigi útjáról Palou a Mundo Deportivónak. „Nehéz volt, de meg kellett próbálni, és jól is sikerült. Nyilván számomra is az F1 a királykategória, de a világon mindössze húsz ember állhat rajthoz ott.”

palou-indycar-1



„Meg kellett találnom a módját, hogy profi versenyző legyek. Nem érdekelt, hogy formulaautókról, másfajta autókról vagy traktorokról van szó – bármi, csak legyen négy kereke és kormánya. Az álmom az volt, hogy bejussak az IndyCarba, egyfelől az amerikai álom miatt, másfelől azért, mert rendkívül versenyképes a bajnokság. Ezt sikerült beteljesítenem, és nagyon szerencsés voltam a körülöttem lévő emberekkel, kapcsolatokkal és szponzorokkal, akik segítettek nekem.”

„Nagyon örülök, hogy az IndyCarban lehetek. Itt a pilóták 98 százalékának van esélye megnyerni bármelyik versenyt, és ez nem fordul elő az F1-ben. Emiatt itt mindig várjuk a következő futamot. Itt minden nap rendkívül boldogan ébredek. Boldog vagyok, versenyeket nyerhetek, az egyik legnagyobb csapatban szerepelek. Egy futam után az tesz leginkább elégedetté, ha megnyertem azt.”

„Ha az F1-be mész, népszerűbb leszel, többet fogsz szerepelni a tv-ben, és jobb fotókat tudsz lőni az Instagramra, a rajtrácson viszont csak a 17., 15. vagy 12. leszel… nekem ez nem annyira jó móka. Nagyon boldog vagyok itt. Komoly versenyeink vannak, itt van nekünk az Indy 500. Az F1-ben csak két csapat négy versenyzője nyerhet, ez pedig nem annyira kielégítő.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: