DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

IndyCar: Rossi nyert, elképesztően szoros a bajnokság

A volt F1-es Andretti-pilóta uralma alá hajtotta a Watkins Glen-i pályát, és karrierje második győzelmét szerezte a sorozatban, Josef Newgarden drámája után pedig izgalmas szezonzáró várható Sonomában.

A pole-pozíciót élete során első alkalommal elhódító Alexander Rossi megőrizte a vezetést a rajtot követően, a mezőny azonban már az első körökben megkezdte a kerékcserék-sorozatát. A nap folyamán folyamatosan hulló, és a betétversenyek eseményeit is felkavaró eső miatt még itt-ott nedves volt a pálya, ám hamar eljött a slickek ideje. Rossi száraz abroncsokon történő csúszkálását remekül használta ki Helio Castroneves, és átvette a vezetést, a hatodik körben pedig eljött a verseny első sárga zászlós szakasza, James Hinchcliffe füstölgő, és megálló SPM-autója miatt.

A mezőny éppen csak próbált felpörögni a zöldet követően a Castroneves, Rossi, Dixon, Newgarden sorrendben, amikor újfent meglendült a sárga, ezúttal Takuma Sato erőt vesztett gépe volt a ludas. A mezőny ezalatt újra a bokszban járt, melynek a legnagyobb nyertese Ryan Hunter-Reay lett, aki a harmadik helyre lépett előre. A 17. körben újraindult a verseny, Spencer Pigot vezetésével - az amerikai csak egyszer cserélt, Max Chiltonnal és Marco Andrettivel egyetemben, így okoztak egy-két kellemetlen pillanatot az élmezőny tagjainak.



A Pigot cseréje után az első helyen autózó Alexander Rossi nem tervezett kiállásra jött be csapatához, ugyanis az előzőnél gondok akadtak az üzemanyagtöltővel, így Ryan Hunter-Reay örökölte meg az vezetést, Castroneves és Dixon előtt. A 27. fordulóban újfent sárga zászlót lengettek a pályabírók, ismét Sato miatt, akinek ezúttal el is füstölt az autója. A mezőny ismét a bokszba szaladt, így a Rossi, Pigot, Chilton, JR Hildebrand négyesfogat állt az élen, amikor ismét versenytempóban haladhattak tovább.

A 39. körben, amikor Rossi előnye már több 12 másodpercre rúgott, és Pigot cserélt, Dixon átlépte Hunter-Reayt a harmadik helyért. Három körrel később az éllovas amerikai, Chiltonnal a nyomában cserélt, és a 13. pozícióban tért vissza. A 44-45. körben a többiek is követték példájukat, a káosz pedig nem maradt el: miután Power megelőzte őt a bokszutca végén, Newgarden elfékezte magát, és a korlátnak csúszott, akárcsak a mögötte haladó Sebastian Bourdais, felöklelve a bajnoki éllovas autóját - utánuk Tony Kanaan is megismételte a mutatványt.

A versenyt csak a brazilnak kellett feladnia, a többieknek kényszerkiállásra volt szükségük, amíg a mezőny újfent a pace car mögött körözött. A penskésnek azonban egy körrel később még egyszer ki meg kellett látogatnia csapatát, immár egy hosszabb szerviz céljából. Az élmezőny a Rossi, Dixon, Hunter-Reay, Castroneves sorrendben haladt tovább - a Ganassi- és Penske-pilótának különösen fontos volt minél előrébb végeznie, hogy a legtöbb pontot hozzák Newgardenen.

Az utolsó tíz körben már nem történt változás az élmezőnyben, így Alexander Rossi első IndyCar-győzelmét aratta a tavalyi Indy 500 óta, Scott Dixon és Ryan Hunter-Reay előtt. A mezőny legközelebb két hét múlva csap össze, Sonomában, az évad utolsó versenyén, ahol bajnoki cím sorsa is el fog dőlni. A finálét továbbra is Josef Newgarden várja kedvezőbb pozícióból, de mindössze két pont az előnye Dixon, és 22 egység Castroneves előtt.

A futam végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: