DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

Erről beszélt az IndyCar világa 2016-ban

Az Egyesült Államok első számú open wheel-sorozata emlékezetes szezont hagyott maga mögött idén új bajnokkal, meglepő Indy 500-győztessel, egy hatalmas balesettel, és számtalan érdekes sztorival.

Simon Pagenaud tündöklése

2011, Dario Franchitti negyedik bajnoki címe óta először ünnepelt európai bajnokot az IndyCar a 32 éves francia révén. Bár győztessé avatása az utolsó futamig húzódott, elképesztő szezonkezdete (öt futam alatt három diadal és két második hely, 75 pontos előny Scott Dixonnal szemben) alapján nem igazán volt kérdés, hogy sikerül-e megszorongatni őt 2016-ban. Mi tagadás, Pagenaud türelmes volt, hiszen 2006-os Champ Car Atlantic-ben elért első helye óta nem nyert bajnokságot együléses autóval, győzelmének értékét pedig növeli, hogy csapattársai egy IndyCar-bajnoki címen (Will Power) és öt Indy 500-diadalon osztoztak.



Will Power a hullámvasúton

Az ausztrálnak 2014-es, arany betűkkel írt évada óta nyílt ismét lehetősége a bajnoki harcra, de hiába a remek teljesítmény, ha az égiek nem álltak mellette. Power egy baleset miatt kihagyni kényszerült a szezon első futamát, majd nehezen vette fel a fonalat, és csak három hónappal később aratta első győzelmét Detroitban. Mire azonban nyíltsisakossá vált volna a küzdelem csapattársával Pagenaud-val, csapnivaló utolsó két futamot teljesített – egyszer Charlie Kimball hathatós támogatásával, a szezonzárók pedig a technika mondott csütörtököt alatta. Az ausztrál viszont a vereség után legalább magánéletében vigasztalódhat, ugyanis felesége hamarosan életet ad első gyermeküknek.

Alexander Rossi, a semmiből jött Indy-győztes

A tavaly még F1-es álmokat kergető (és azokat többé-kevésbé el is kapó) amerikai pilóta 2016-ra nem kapott ülést a száguldó cirkuszban, így hazament, hogy kipróbálja magát az IndyCar-ban, az Andretti Herta Autosport színeiben. A sorozatban futott első öt futamán mindössze egy 10. helyet tudott felmutatni legjobb eredményeként, ezért nyújtott szürreális látványt, amikor szinte poroszkáló autójával a győzelem felé haladt a történelmi, 100. Indy 500-on. Rossi megnyerte a hatalmas presztízsű viadalt, első újoncként Helio Castroneves 2001-es diadala óta, ez pedig elég volt ahhoz, hogy néhány pontszerzéssel folytatódó szezonja végén az év újoncává válasszák.

James Hinchcliffe visszatérése és balszerencséje

Az egyetemes motorsport egyik legsúlyosabb balesetét élte túl a kanadai pilóta a 2015-ös Indy 500 edzésein, melynek következtében nem állhatott rajthoz többször abban a szezonban. Éppen ezért volt érzelemdús a nagy futam idei kvalifikációja, hiszen Hinch elhozta a pole-t 32 társa elől. A 200 kör végén mégis meg kellett elégednie a hetedik hellyel, ez azonban nem okozott számára akkora csalódást, mint a texasi futam leintése, ahol mindössze nyolc ezredmásodperccel bukta el a győzelmet Graham Rahal ellenében.

Josef Newgarden, a vasember

Hála az égieknek, 2016 kevesebb nagy balesetet hozott az IndyCarban, mint az előző szezon, de idén sem maradtunk életveszélyes bukás nélkül. Az amerikai Conor Daly-vel ütközött a texasi futam 9. körében, majd fejre álló autójával a falnak csapódott. Elsőre mindenki a legrosszabbtól tartott, de Newgarden saját lábán szállt ki az autóból, később pedig kiderült, hogy „csak” kulcscsonttörtést szenvedett, valamint jobb kezében keletkezett egy kisebb sérülés. Ennek ellenére hatalmas csoda volt, hogy két héttel később már rajthoz állhatott a Road Americán, mi több, Texasban fölényes első helyet szerzett Iowában. Képességeinek legnagyobb elismerése, hogy 2017-ben már a Penskénél fog versenyezni Juan Pablo Montoya helyén.

Béke a versenynaptárban, távoznak az aerokitek 2018-tól

Bár a bostoni futamot törölni kellett, meglepő, hogy jövőre ugyanazok a futamok szerepelnek a már augusztusban bejelentett 2017-es programban, köszönhetően a Watkins Glennel megkötött hosszútávú szerződésnek. A sportág tavaly bevezetett Chevrolet- és Honda-egyenkarosszériáiról is döntés született: 2018-ra, mindössze három szezon után megválik tőlük a széria.

Egyéb említésre méltó történések:

- Három aszfaltcsík, Road America, Watkins Glen és Phoenix is visszatért a naptárba.
- A Team Penske 1994 óta először sajátította ki a bajnokság első négy helyét.
- A címvédő Scott Dixon 2006 óta először került ki az első háromból év végén (6. lett).
- A Ganassit majdnem 25 évnyi kapcsolat után hagyja el egyik főszponzora, a Target.
- 87 éves korában elhunyt Carl Haas, a 8 CART/Champ Car bajnoki címet szerző Newman/Haas csapat társalapítója.

Az NBC Sports összeállítása alapján

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: