DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
USA

Tavalyi F1-es válthat az IndyCarra

Az Andretti csapat idén negyedik autót is elindít az amerikai sorozatban, a 98-as számú gépet pedig nagy eséllyel Alexander Rossi vagy Pastor Maldonado kaphatja meg.

Az IndyCar három nagy csapatának egyike, az Andretti Autosport háromról négy autóra bővül idén: tegnap jelentették be, hogy az alakulat egyesül a Bryan Herta Autosporttal, amely eddig önálló istállóként indított egy versenyzőt. Bryan Herta csapatfőnök stratégaként és a versenyzők tanácsadójaként marad a 98-as autó mellett, és változatlan lesz a szerelő- és mérnökgárda is. Gabby Chaves azonban távozik, biztosan nem a tavalyi év legjobb újonca csatlakozik Ryan-Hunter Reay, Marco Andretti és Carlos Munoz mellé csapattársként.

A motorsport.com megkeresésére Bryan Herta beszélt az esélyesekről – köztük J.R. Hildebrand mellett két olyan pilóta is szerepel, akik idén szorultak ki a Formula-1-ből. „Van egy rövid listánk, akikkel beszélünk, J.R. is ezen szerepel, de olyan pilóták is, akik idén nincsenek a Formula-1-ben, valamint azt hitték, hogy ott lesznek, de nem lettek. Az Andrettivel együtt én is részt veszek a tárgyalásokban, és azt mondanám, jelenleg három-négy pilóta szerepel a listán, közülük kettő komoly. A következő 24-36 óra kritikus lesz.”



Két név merülhet fel: Alexander Rossié, aki tavaly öt versenyen vett részt a Manor csapattal, de idén nem kapott ülést. Az Andretti partnere, a Honda USA szívesen tudna egy fiatal amerikai pilótát a soraiban. „Ez egy jó tipp lenne” – fogalmazott Herta.

A másik pedig a Renault-tól száműzött Pastor Maldonado, aki Kevin Magnussennel szemben veszítette el ülését. Az IndyCarban számos dél-amerikai pilóta versenyez, ráadásul a Formula-1-hez szükséges 25 millió dollárra becsült szponzori összeg helyett csak 6-8 milliót kellene előteremtenie. „Az ő nevét nem említettem. Nem mondhatom, hogy jó vagy rossz tipp” – mondta Bryan Herta.

A BHA vezetője egyébként télen Kevin Magnussennel is tárgyalásban állt, mielőtt körvonalazódni kezdett a dán pilóta lehetősége a Renault-val. Herta három amerikai versenyzőt kizárt: Matt Brabham, Spencer Pigot és Sage Karam biztosan nem vezet a csapatnál. Ők más alakulatokhoz már csatlakoztak kiválasztott versenyekre, az Andretti-BHA pedig állandó pilótát szeretne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: