DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

A címet elvesztő Montoya már panaszkodik

Bajnokesélyesként érkezett az IndyCar szezonzárójára Juan Pablo Montoya, de pontegyenlőséggel elveszítette a végső győzelmet. A duplapontos rendszerre panaszkodik.

Bár a Sonomában rendezett idényzáróra hat versenyző is bajnoki esélyesként érkezett, a tabella éllovasa, Juan Pablo Montoya kimagaslott közülük: az egész évben vezető kolumbiai pilóta komoly sansszal rendelkezett, hogy a CART széria 1999-es megnyerése után ismét bajnok legyen az Egyesült Államok első számú együléses sorozatában.

A szezonzárón az Indy 500-hoz hasonlóan dupla pontokat osztottak (50 helyett 100-at a győzelemért), így lehet, hogy a versenyre 47 egység hátrányban harmadikként érkező Scott Dixon annak ellenére is bajnok lett, hogy Montoya hatodikként futott a célba. A két pilóta között pontegyenlőség alakult ki, de míg Montoya csak kétszer nyert az idény folyamán, Dixon harmadik elsőségét szerezte.



Montoya meg sem próbálta leplezni csalódottságát, a dupla pontokhoz és még Dixon teljesítményéhez is volt pár keresetlen szava. „Amikor dupla pontos az utolsó verseny, egyáltalán nem számít, milyen volt az egész éved. Dixonnak egy sz*r szezonja volt, egyetlen jó versennyel, és minket büntettek miatta.”

„Igazságos ez? Nem, de tudtuk, hogy dupla pontos lesz az utolsó verseny. Igazságos ez egy normális bajnokságban? Nem, nem az, de ők hozzák a szabályokat, ha pedig nem tetszenek neked, nem kell versenyezned” – mondta a pilóta, akivel egyébként Graham Rahal is egyért: szerinte egyetlen versenyen sem szabadna kettőzött pontokat osztani.

Egy újabb bajnokesélyes, Will Power – aki ütközött a versenyen saját csapattársával, Montoyával – is dühösen nyilatkozott, ő viszont a versenyirányítást célozta meg. „El kellene dönteni, hogy ez egy sport vagy szerencsejáték. Nem a versenyirányításnak kellene a bajnokságba beleszólnia. Ennyi energiát és pénzt fektetünk bele, aztán a dolgot a sárga dönti el. Ez teljes mértékben lutri” – panaszkodott a 2014-es bajnok.

Power nem nevezte meg elégedetlensége pontos okát, de valószínű, hogy a 33. körben Luca Filippi miatt lengetett sárga zászlóra utalt, amely ahhoz vezetett, hogy a Penske párosa forgalomba keveredett, végső soron pedig összeütköztek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: