DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
USA

Társuk halálától féltek a NASCAR-osok

A hatszoros bajnok Jimmie Johnson halottnak hitte versenyzőtársát a hatalmas daytonai bukást követően, mely öt nézőt is megsebesített. Húsz éve egy hasonló eset tragédiával végződött.

Az autósport világa ma hajnal óta a daytonai NASCAR Sprint Cup-futamon történt balesettel van elfoglalva: Austin Dillon autója a leintés előtt egy tömegjelenetben felemelkedett, s a kerítésnek csapódott, melyet át is szakított. A szétrepülő alkatrészek öt nézőt sebesítettek meg, de szerencsére egyikük állapota sem súlyos.

A versenyző autója rettenetesen összetört, s miután fejjel lefelé visszaérkezett a pályára, még Keselowski is nekiütközött, ám Dillon néhány karcolással megúszta az esetet – sőt, mint elmondta, már a szombati futamon rajthoz akar állni Kentuckyban. Mint az utóbb kiderült, többen el sem tudták volna képzelni, hogy ilyen könnyen átvészelje az esetet, a hatszoros bajnok Jimmie Johnson is attól tartott, hogy Dale Earnhardt 2001-es tragédiája után ismét halálos baleset történt a NASCAR-versenyzés élvonalában:

„Az is megdöbbentett, hogy Austin Dillon egyáltalán életben van. Láttam a tükörben, és fel voltam készülve a legrosszabbra. A kerítés ilyenkor úgy viselkedik, mint egy hatalmas sajtreszelő, egyszerűen szétszaggatja az autót” – mondta Johnson. Nem alaptalan volt az aggodalma, 1995-ben Charlotte-ban pontosan ez történt Russell Phillips autójával, akinek így esélye sem volt a túlélésre. A felvétel megtekinthető a videómegosztókon, de a baleset kivételesen felkavaró mivoltából kifolyólag itt nem osztjuk meg. Az egyetlen különbséget az jelentette, hogy a videó alapján Dillon autója az aljával ért először a kerítéshez – könnyen lehet, hogy ez mentette meg a versenyző életét.

dillon_crash



A futamot megnyerő Dale Earnhardtot szintén megrázta az eset: „Semmi nem érdekelt azon kívül, hogy megtudjam, ki milyen állapotban van. Roppant ijesztő jelenet volt, az ember ilyenkor a sírás határán van. Az autó igazán magasra repült fel, csak azt láttam, hogy egy fekete tárgy repül a kerítésnek. Sosem láttam még, hogy egy bukókeret jól viselje a találkozást a kerítéssel, épp ezért nagyon féltettem azt, aki benne ült. Ráadásul a nézőtéren tartózkodókra is gondolni kellett, akikkel kapcsolatban a híreket csak lassan lehet várni... Ilyenkor maga a verseny egyáltalán nem számít.”

Jimmie Johnson úgy véli, akár szabályváltoztatásokra is szükség lehet, hogy megelőzzék a hasonló eseteket, ha egyáltalán lehetséges: „Teljesen nyitott vagyok ezzel kapcsolatban, remélem, hogy sikerül kitalálnunk valamit. Bár nem tudom, hogyan lehet minden esetben a pályán tartani egy 320-szal száguldó, 1600 kilogrammos autót. A kerítés megfogta, megtette a dolgát, de az is kétséges, hogy meg lehet-e akadályozni azt, hogy a törmelék a lelátókra repüljön. Az autókat a földön kell tartani, aminek az egyetlen módja az lehet, ha lelassítanak minket, sőt még ez sem garantál semmit...”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: