DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Újabb Loeb-siker és Sainz-kálvária, másodpercekre a motoros élmenők

Idei harmadik elsőségét gyűjtötte be a francia legenda, miközben a Matador a mentőhelikoptert is visszafordította a borulása után. Al-Attiyah magabiztosan vezet, motorban viszont kiélezett a küzdelem.

A hétfői szünnap után kedden a kilencedik szakasszal folytatódott a Dakar Rali 2023-as kiírása, méghozzá egy Rijád és Haradh közötti 358 kilométeres szelektívvel. Az autósok között Sebastien Loeb ott folytatta, ahol vasárnap abbahagyta: ismét a francia legenda volt a leggyorsabb, ezzel pedig idén már harmadik részsikerét aratta. A Prodrive-val versenyző pilóták ráadásul kisajátították a napi dobogót, hiszen Vaidotas Zala lett a második, Guerlain Chicherit pedig a harmadik.

dakar-loeb-2023-rb



Az összetettet magabiztosan vezető Nasser Al-Attiyah ma nyolcadik lett, szűk kilenc perccel elmaradva Loeb idejétől, de természetesen ezzel is simán őrzi a vezetést. Sőt, még növelte is a fórját, hiszen eddigi legközelebbi üldözője, a szintén toyotás Hank Lategan ugyanis műszaki gondok miatt rengeteg időt veszített, csaknem háromnegyed órát kapott a katari címvédőtől. Ezzel összesítésben már nem ő, hanem az Overdrive színeit erősítő Lucas Moraes foglalja el a második pozíciót 1 óra 21 perces hátránnyal, de Loeb 22 percre megközelítette őt.

A szakasz részben Carlos Sainz (újabb) kálváriájáról marad emlékezetes. A spanyol versenyző alig néhány kilométer után felborult az Audijával, majd egy ideig úgy tűnt, fel is adja a versenyt, ugyanis fájdalmak miatt helikopterrel akarták kórházba szállítani – a Matador azonban út közben arra kérte a mentőhelikopter vezetőjét, hogy forduljanak vissza! Sainz és navigátora így visszatért az autójához, ahol idővel meg is érkezett a segítség, de értelemszerűen összetettben már sem a mostani, sem a korábbi problémái okán nem tényező. Kedden egyébként az Audi legalább egy napi negyedik helyet be tudott húzni Mattias Ekström révén.

 

A motorosoknál viszont tényleg véget ért egy spanyol favorit versenye: az idén is már egy szakaszt megnyerő Joan Barreda bukott az etap elején, s hátfájdalmai miatt kórházba vitték. A szakaszgyőzelmi örökranglistán a kategória harmadik helyén álló hondás összetettben a nyolcadik pozícióból, de csak bő hétperces hátrányból adta fel a küzdelmet.

Ami azonban még az eddigieknél is szorosabb az élen, ugyanis a husqvarnás Skyler Howes előnye három másodpercre (!) csappant a KTM-et erősítő korábbi győztes, Toby Price előtt. Ők ketten fordított sorrendben a második-harmadik helyeken végeztek kedden, míg a szakaszelsőséget Howes kollégája, Luciano Benavides húzta be – ezzel az argentin lett az idei első duplázó a kétkerekűeknél. Összesítésben egyébként a testvére, Kevin Benavides a harmadik ötperces lemaradással, de még Adrien van Beveren, Pablo Quintanilla, Mason Klein, Jose Ignacio Cornejo és Daniel Sanders is lőtávolon – konkrétan 24 percen – belül van.

dakar-luciano-benavides-husqvarna-2023

Luciano Benavides az idei első duplázó a motorosoknál, s összetettben is egy Husqvarna vezet

 

A quadosok között a litván Laisvydas Kancius nyerte a kilencedik szakaszt, míg összetettben Alexandre Giroud több mint egy órával vezet. A kamionosok cikkünk publikálásáig még nem értek célba, az ő mezőnyükben a Qualisport Racing a korábbi technikai gondok és az ezzel kapcsolatos mentőcsomag megérkezése után a Dakar Experiences értékelésében folytathatja.

Az összetett állása a kilencedik szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah, Toyota, 34:19:20; 2. Lucas Moraes, Toyota, +1:21:57; 3. Sebastien Loeb, Prodrive, +1:43:08; 4. Henk Lategan, Toyota, +1:46:23; 5. Giniel de Villiers, Toyota, +2:04:17

Motorosok: 1. Skyler Howes, Husqvarna, 33:55:57; 2. Toby Price, KTM, +00:03; 3. Kevin Benavides, KTM, +5:09; 4. Adrien van Beveren, Honda, +15:40; 5. Pablo Quintanilla, Honda, +18:24; 6. Mason Klein, KTM, +18:42; 7. Luciano Benavides, Husqvarna, +21:35; 8. Jose Ignacio Cornejo, Honda, +22:47; 9. Daniel Sanders, Gas Gas, +23:47

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: