DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali

Szaúdi részsiker, Al-Attiyah őrzi előnyét

A helyi toyotás menő, Yazeed Al-Rajhi húzta be a szombati szakaszt a Dakaron, miközben az állva maradt Audikat továbbra is gondok sújtották.

Továbbra is komoly befolyással van az időjárás a 2023-as Dakar Ralira: a kedvezőtlen körülmények miatt eleve megváltozott útvonal volt érvényben az elmúlt napokban, a szervezők azonban most arra a lépésre kényszerültek, hogy egy az egyben töröljék a motorosok és a quadosok számára a szombati hetedik szakaszt.

Az autósok ellenben teljesítették a Rijád és Al Duwadimi közötti 333 kilométeres szelektívet. A napot nem az igazán nagyágyúk uralták, bár a leggyorsabbnak végül a helyi szaúdi menő, az előző években is erősen szereplő, de a múltnapi nehézségei után már ötórás hátrányban lévő Yazeed Al-Rajhi bizonyult a Toyotával, aki idei első részsikerét aratta. Mögötte két Prodrive, a Teltonika Racinget erősítő Vaidotas Zala és a GCK Motorsport színeiben szereplő Guerlain Chicherit végzett a második és harmadik helyen.

dakar-alrajhi-toyota-2022



Az Audik vesszőfutása szombaton is folytatódott: a Stephane Peterhansel ki- és Carlos Sainz hátraesése után legjobbjukká előlépő Mattias Ekström egy darabig az élbolyban haladt, aztán viszont műszaki problémák miatt megállni kényszerült és rengeteg időt veszített – ahogy a segítségnyújtás miatt szintén megálló csapattárs, Sainz is.

Az összetettben éllovas Nasser Al-Attiyah ma közel húsz percet kapott a napi elsőtől, de miután a fő kihívói elszálltak, a katari alighanem óvatosra vette a figurát. Így mostani első számú üldözője, a toyotás csapattárs, Hank Lategan a szombati hatodik helyével közelített is a címvédőre, akinek azonban így is egy óra fölötti maradt az előnye. Sebastien Loeb a Bahrain Raid Xtreme Prodrive-jával a kilencedik időt autózta, de ezzel is csaknem két óra maradt a lemaradása Al-Attiyah mögött az ötödik helyen. Összesítésben amúgy Lucas Moraes a harmadik, a korábbi Dakar-első Giniel de Villiers pedig a negyedik – azaz az első négy helyet Toyoták foglalják el.

A kamionosok között Janus van Kasteren húzta be a szombati etapot, a mögötte másodikként beérő Ales Loprais is örülhetett azonban, hiszen visszavette a vezetést a ma hatodik Martin van der Brinkétől: kettejük között három perc a különbség összetettben, míg Van Kasteren 22 perccel van lemaradva az éllovastól. A magyar egység, a Qualisport Racing továbbra sem tudott még visszaállni a versenybe a csütörtöki technikai gondjaik után – a velük kapcsolatos legfrissebb fejleményekről itt írtunk.

Az összetett állása a szombati szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah, Toyota, 27:26:23; 2. Henk Lategan, Toyota, +1:01:04; 3. Lucas Moraes, Toyota, +1:11:24, 4. Giniel de Villiers, Toyota, +1:36:47; 5. Sebastien Loeb, Prodrive, +1:54:17

Motorosok (a pénteki nap után): 1. Skyler Howes, Husqvarna, 26:31:52; 2. Toby Price, KTM, +1:55; 3. Kevin Benavides, KTM, +7:01; 4. Adrien van Beveren, Honda, +7:33; 5. Joan Barreda, Honda, +10:57

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: