DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali

Sainzé az első szakasz, kiesett a motoros címvédő

Az első „rendes” nap is Audi-sikert hozott a 2023-as Dakar Ralin az autósoknál, miközben a kétkerekűeknél máris kénytelen volt kiállni a tavalyi győztes.

A szombati rövid prológ után immár egy 367 kilométeres szelektív szakasszal vette igazán kezdetét a 2023-as Dakar Rali. Az autósoknál egyelőre az Audi tűnik a legerősebbnek: sokáig az előző napi leggyorsabb Matthias Ekström vezetett az első „igazi” szakaszon is, végül azonban a márkatárs Carlos Sainz húzta be a vasárnapot. A négyszeres győztes spanyol nagyot fordított az utolsó két mérőpont között, hiszen több mint kétperces hátrányt dolgozott le. A Matador 42. részsikerét szerezte a legendás viadalon.

dakar-sainz-audi-2023



Ekströmnek ráadásul végül be kellett érnie a napi harmadik hellyel, miután Sebastien Loeb is lehajrázta őt a Bahrain Raid Xtreme Prodrive-jával: a francia legenda 23 másodperccel maradt el Sainztól, összetettben pedig csupán 10 szekundum a hátránya. A negyedik helyen a privát Hunterrel induló Guerlain Chicherit ért be, megelőzve a gyári toyotásokat is lenyomó helyi ászt, Yazeed Al-Rajhit.

A címvédő Nasser Al-Attiyah számára rosszul alakult az első szakasz, az utolsó részen több mint hét percet veszített, így jelenleg a nyolcadik a tabellán. Igaz, még ezzel is megelőzi a rekordgyőztes Stephane Peterhanselt, aki 8 perc 51 másodperces hátrányt szedett össze Sainzcal szemben, ezzel egyelőre ő áll a legrosszabbul a gyári audisok közül.

dakar-sunderland-motor-2023

Sam Sunderland számára már január 1-jén elúszott a címvédés lehetősége

 

A motorosoknál máris komoly dráma történt: a 2022-es kiírás győztese, Sam Sunderland az 52. kilométernél bukott, és orvosi segítségre volt szüksége. A szervezők jelentése szerint a Gas Gas versenyzője eszméleténél volt, de fájt a háta és kórházba vitték további vizsgálatok céljából. Ezzel Sunderland számára véget is ért az idei Dakar.

A szakaszon a kétszeres bajnok márkatársa, Daniel Sanders volt a leggyorsabb, viszont kétperces büntetést kapott gyorshajtásért (ahogy Pablo Quintanilla is, míg Joan Barreda egy percet), így a hondás Ricky Brabec húzta be az első helyet. Őt két KTM-es, Kevin Benavides és Mason Klein követte. Az összesítésben is Brabec vezet Benavides előtt a büntetések révén, míg a harmadik helyen Toby Price áll, de még Barreda és Sanders is egy percen belüli hátránnyal rendelkezik. Az erdélyi magyar, Gyenes Emanuel a 37. idővel futott be vasárnap.

Az összetett állása az első szakasz után:

Autósok: 1. Carlos Sainz, Audi, 3:28:55; 2. Sebastien Loeb, Prodrive, +0:10; 3. Mattias Ekström, Audi, +0:33; 4. Guerlain Chicherit, Prodrive, +1:03; 5. Yazeed Al-Rajhi, Toyota, +2:01; 6. Brian Baragwanath, Century, +6:51; 7. Orlando Terranova, Prodrive, +7:05; 8. Nasser Al-Attiyah, Toyota, +7:07; 9. Stephane Peterhansel, Audi, +8:51; 10. Jakub Przygonski, Mini, +8:54

Motorosok: 1. Ricky Brabec, Honda, 4:14:10; 2. Kevin Benavides, KTM, +0:19; 3. Toby Price, KTM, +0:39; 4. Joan Barreda, Honda, +0:45; 5. Daniel Sanders, Gas Gas, +0:45; 6. Mason Klein, KTM, +1:14; 7. Pablo Quintanilla, Honda, +2:07

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: