DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dakar: Al-Attiyah negyedszer nyert, Loeb második

Végig kézben tartotta a 2022-es Dakar Ralit Nasser Al-Attiyah. A végén 49 másodpercen múlt, hogy nem az elektromos Audi, hanem a Toyota nyerte a legtöbb szakaszt idén.

Bisha és Dzsidda között 164 kilométeres speciállal ért véget a 2022-es Dakar Rali. Nasser Al-Attiyah 33 perces előnnyel rendelkezett Sebastien Loeb előtt, így csak be kellett hoznia a Toyotát, hogy 2011, 2015 és 2019 után negyedszer is győzelmet szerezzen a sivatagi versenyen. Ezzel utolérte Ari Vatanent, a Dakar második legsikeresebb autósát. (A rekorder Stephane Peterhansel nyolc győzelemmel.)

Al-Attiyah dominálta a 2022-es kiadást, annak ellenére, hogy csak két szakaszt nyert: az első naptól fogva vezette a versenyt, a harmadik szakasztól kezdve pedig fél óránál nagyobb volt előnye. A futam során csaknem végig a második helyen állt Sebastien Loeb, aki ezzel az eredménnyel beállította öt évvel ezelőtti legjobbját.



Hazai versenyzőként első Dakar-dobogóját szerezte Yazeed Al-Rajhi: az egy óra lemaradásban végző szaúd-arábiai stabil napi eredményeket hozott, így lett végül az övé a harmadik hely a szakaszt nyerő Orlando Terranova (aki szintén legjobb eredményét érte el a versenyen) és Giniel de Villers előtt, akit az első héten ötórás büntetéssel sújtottak, de a szankciót visszavonták.

Úgy tűnt, Stephane Peterhansel nyeri a Dakar utolsó szakaszát, de végül mindössze 49 másodperccel megelőzte őt Henk Lategan, aki második részsikerét szerezte meg. Ez a csapat szakaszgyőzelmeit tekintve volt döntő fontosságú: az eredmény révén a Toyota lett az idei Dakar legsikeresebb márkája öt napi győzelem révén, míg az Audi négy elsőséget szerzett elektromos autójával. A német márka bebizonyította gyorsaságát, habár mindhárom egysége problémákkal szembesült a verseny első hetében, így legjobb összetett eredményük Mattias Ekström 9. pozíciója lett, ami nem tükrözi az autó potenciálját.

Az összetett eredménye 12 szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 38:33:03, 2. Sebastien Loeb (BRX) +27:46, 3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) +1:01:13, 4. Orlando Terrranova (BRX) +1:27:23, 5. Giniel de Villiers (Toyota) +1:41:48.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: