DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Tereprali

Újra motorral ütközött a Dakar-győztes, súlyos büntetést kapott

Másodszor is motoros incidensbe keveredett a rali 2009-es nyertese, Giniel de Villiers, aki a versenyzőt elkerülte, de áthajtott járművén. Tetemes, ötórás időbüntetést szabtak ki rá, így kiesett az élmezőnyben zajló harcból.

A Toyota színeit képviselő dél-afrikai első incidense a vasárnapi első szakaszon történt. Giniel de Villiers hátulról eltalálta és fellökte Cesar Zumarant. A chilei motoros a földre került, s bár kézjelzésével mintha azt jelezte volna az autósnak, hogy továbbmehet, ezt követően ismét elterült a homokban. Márpedig De Villiers szabályt szegett azzal, hogy nem állt meg és győzödött meg arról, hogy versenytársa jól van-e, emiatt ötperces időbüntetést kapott – igaz, sokak szerint még így is olcsón megúszta.

Sokkal súlyosabb büntetést kapott, mikor egy nagyon hasonló incidensre került sor. Bár csak szerda este érkezett a hír a szankcióról, De Villiers egy nappal az első baleset után, a hétfői második szakaszon, 11 órakor újra ütközött egy motorral. Egy dűnéről lefelé hajtva sikerült elkerülnie a versenyzőt, Mohamedsaid Aoulad Alit, de áthajtott annak KTM-jén, amely használhatatlan állapotba került.

A dél-afrikai megegyezett a marokkói indulóval, hogy fizeti a motor javítási költségeit, valamint Ali nevezési díját a 2023-as Dakarra. Mindazonáltal visszaesőként súlyos időbüntetést írtak ki rá nem biztonságos magatartásra hivatkozva, öt órával sorolták hátra. A szerdai negyedik szakasz után De Villiers még az összetett negyedik helyén állt az autós mezőnyben, de egycsapásra 5 óra 49 perc hátrányba került.



De Villiers elmagyarázta, az utolért járművekre figyelmeztető rendszer bizarr okból kifolyólag nem működött: „Nem hallottuk a Sentinel vészjelzését. Nem kételkedünk benne, hogy jelzést kaptunk, a probléma az, hogy a Sentinel kapcsolója a padlónál van, a navigátor oldalán. A szelektív során a navigátor lába előre-hátra mozog, így véletlenül megnyomhatja a gombot. Amikor átkeltünk a dűnén, megláttuk a motorost és elkerültem őt, hogy ne sérüljön meg” – idézi a Motorsport.com a 49 éves versenyzőt.

„A dűne alján megfordultunk, hogy megnézzük, a versenyző biztos rendben van-e. Nem éreztük, hogy eltaláltuk a motort, amikor földet értünk. Ezután folytattuk a szelektívet. Kellemetlenül érezzük magunkat, amikor ilyesmi történik és bocsánatot kérünk a balesetért. Szintén szándékunkban áll kompenzálni a motor újjáépítésének költségét” – mondta De Villiers.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: