DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Peterhansel is nyert az Audival, kiesett a motoros címvédő

A 10. szakasz a 14-szeres bajnokról szólt Szaúd-Arábiában, aki Sainz és Terranova előtt végzett. Benavides kiszállt, Walkner hátracsúszott, Van Beveren személyében új éllovas van a motorosoknál, a quadok között viszont Giroud fél keze már a trófeán.

A tizedik, Wadi ad-Dawasir és Bisha közti speciált tartják a Dakar egyik leggyorsabb szakaszának, a 375 kilométeres mért táv pedig az Audinak kedvezett, amely Carlos Sainz és Mattias Ekström révén már két szakaszt nyert az elektromos hajtású autóval.  Ezúttal a 14-szeres győztes, Stephane Peterhansel ideje jött el, aki a harmadik mérőponttól fogva végig vezetett, és 2 perc 6 másodperccel győzött a márkatárs, Sainz előtt. Így a német márka mindhárom pilótája nyert szakaszt a 2022-es versenyen – összesen pedig nyolc különböző szakaszgyőztes iratkozott fel.



Az Audik közül csak Ekström lógott ki a sorból, a svéd 10 percet veszítve a 13. helyen végzett, meghiúsítva a márka tarolását. Helyette az argentin Orlando Terranova szerezte a napi harmadik pozíciót, a végén megelőzve Henk Lategant. Ötödik lett Sebastien Loeb, ezzel az összetettben időt faragott le a két hellyel hátrébb befutó Nasser Al-Attiyah-hoz képest.

A toyotás azonban így is közel 33 perccel vezeti az összetettet, miközben már csak két nap maradt hátra, köztük a csupán 164 kilométeres pénteki szelektív. A verseny során problémákkal szembesülő Audik közül Ekström áll a legjobb pozícióban, a 10. helyen.

Motoron tovább folytatódott a trend, a második héten minden nap változik az éllovas személye: a keddi nap után vezető Matthias Walkner 16 percet veszített a szelektíven, ezzel az összetett negyedik helyére esett vissza. Toby Price nyerte a szakaszt – hivatalosan az elsőt az idei versenyen, mivel múlt csütörtökön büntetéssel vették el sikerét. Az élre viszont Adrian van Beveren állt, a nap harmadik leggyorsabbja Price és Luciano Benavides mögött.

A motoros mezőny elvesztette egyik legfontosabb tagját, a másik Benavidest: a 2021-es futam győztese műszaki probléma miatt adta fel a Dakart. Kevin Benavides a napot még az összetett ötödik pozíciójából kezdte meg. Kiszállásával reálisan az első öt pilóta tűnik még esélyesnek a győzelemre, akiket 10 perc különbség választ el egymástól: Van Beveren, Sunderland, Quintanilla, Walkner és Barreda. A hatodik Price lemaradása már közel 28 perc.

A quadok mezőnyében viszont eldőlni látszik a verseny: Alexandre Giroud előnye 2 óra 36 perc az összetettben, miután fő üldözője, Pablo Copetti motorhiba miatt feladta a küzdelmet. A négykerekű motorok között Marcelo Medeiros idei második szakaszgyőzelmét érte el. A kamionosok élmezőnye is célba ért a 375 kilométeres mai távon: Dmitrij Szotnikov egysége negyedik szakaszgyőzelmét szerezte, így a címvédő 10 perccel vezeti már az összetettet Eduard Nyikolajev előtt.

Az összetett állása a 10. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota), 33:13:37, 2. Sebastien Loeb (BRX) + 32:40, 3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) +55:48, 4. Orlando Terranova (BRX) +1:29:18, 5. Jakub Przygonski (Mini) + 1:41:02.

Motorosok: 1. Adrien van Beveren (Yamaha) 33:27:06, 2.Sam Sunderland (GasGas) +5:59, 3. Pablo Quintanilla (Honda) +4:15, 4. Matthias Walkner (KTM) + 8:24, 5. Joan Barreda (Honda) + 10:47, … 40. Gyenes Emánuel (KTM) +7:13:01, … 109. Saghmeister Gábor (KTM) + 22:10:47.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: