DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Először nyert szakaszt az elektromos Audi

Carlos Sainz révén történelmi részsikert aratott az Audi RS Q e-tron, összetettben viszont a felfüggesztett eltiltást kapó Nasser Al-Attiyah növelte az előnyét. A motorosoknál új győztest avattak.

A 2021-es Dakar Rali harmadik szakaszára is hatással volt az időjárás: nem elég, hogy a heves esőzések miatt törölték a hétfői és keddi felvonások „maraton” jellegét, azaz ugyanolyan segítség volt engedélyezve a csapatok részéről, mint bármely más nap során, a keddi etapot még rövidítenie is kellett mintegy 100 km-rel, így 255 km-es mért rész várt ma a mezőnyre.

sainz-audi-dakar-rb



Az autósok között történelmi siker született, ugyanis Carlos Sainz révén először nyert szakasz az új elektromos Audi – a Matadornak pedig ez volt a 40. napi elsősége a legendás viadalon. A tempót tekintve eddig is biztatóan teljesítő, de többször is problémákba ütköző RS Q e-tron ráadásul a harmadik és ötödik helyezést is elhozta Stephane Peterhansel és Mattias Ekström révén. Közéjük a toyotás Henk Lategan és a Prodrive-ot erősítő Nani Roma ékelődött be.

A korábbi problémák miatt persze az audisok nem tényezők az összetettben, ott továbbra is a ma ötperces lemaradással nyolcadik Nasser Al-Attiyah vezet. A katari ugyanakkor nem lehet teljesen nyugodt, a hétfői szakasz után ugyanis büntetést kapott, amiért az adatrögzítő eszköze nem volt megfelelően rögzítve az autójához: ezért 5000 eurós bírság és egy felfüggesztett eltiltás járt, így a csapat nem engedhet meg magának hasonló hibát.

al-attiyah-dakar-rb

A Toyota versenyzőjének viszont cserébe jócskán nőtt a fórja az összetettben, köszönhetően annak, hogy a hétfőn leggyorsabb és legközelebbi üldözőnek számító Sebastian Loeb többször is gonddal szembesült kedden: a francia legenda kétszer is defektet kapott, alig pár kilométer után az áttételük is kitört, így csaknem fél órás hátrányt szedett össze Al-Attiyah mögött. Kettejük mögött Lucio Alvarez őrzi a harmadik helyet a motorosgázolásért szankcionált Giniel de Villiers és a hazai Yazeed Al-Rajhi előtt.

A motorosoknál sokáig úgy tűnt, hogy a prológot és az első szakaszt is behúzó Daniel Sanders újabb napi elsőséget fog begyűjteni, ám az utolsó mért pont után visszaesett az ötödik pozícióba – mint azt a GasGas motorosa elmondta: azért, mert meg kellett állnia enni! A szakaszgyőzelmet így Joaquim Rodrigues zsebelte be: neki és a Hero Teamnek is ez volt az első sikere. Toby Price lett mögötte a második a KTM-mel, míg a napi dobogóra a 20 éves újonc, Mason Klein fért még fel.

rodrigues-dakar-dppi

Összetettben továbbra is a hétfőn élre álló Sam Sunderland vezet, de a 2017-es győztes ma nem szerepelt annyira jól a GasGas színeiben, így a Yamahát erősítő Adrien van Beveren négy másodpercre megközelítette őt. Mattias Walkner hátránya is csupán másfél perc a KTM-mel, de a husqvarnás Skyler Howes és a már említett Sanders is tíz percen belül van még. A címvédő Kevin Benavides a nyolcadik, a tegnapi leggyorsabb Joan Barreda a 12. pozíciót foglalja el.

A magyar származású motorosok közül a román színekben induló Gyenes Emánuel 49. lett kedden, összetettben pedig a 65. helyen áll, míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 129. időt autózta a harmadik szakaszon, ezzel a 124. pozíció az övé.

A quadosoknál műszaki hiba miatt kiesett az eddigi éllovas, Laisvydas Kancius, így a vezetést a keddi szakaszt megnyerő Pablo Copetti vette át. A kamionosoknál ismét a Kamazok uralták a terepet: a címvédő és az összetettben is élen álló Dimitrij Szotnyikov második szakaszgyőzelmét húzta be 2022-ben márkatársa, Eduard Nikolajev előtt, a dobogó harmadik fokára pedig az Ivecót vezető Janus van Kasteren fért fel a nap végén – összesítésben viszont az első négy pozíció a Kamaz-armadáé.

Az összetett állása a 3. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 9:31:22, 2. Sebastien Loeb (BRX) + 37:40, 3. Lucio Alvarez (Toyota) + 42:06, 4. Giniel de Villiers (Toyota) + 45:22, 5. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 47:29

Motorosok: 1. Sam Sunderland (GasGas) 11:13:40, 2. Adrien van Beveren (Yamaha) + 0:04, 3. Matthias Walkner (KTM) + 1:30, 4. Skyler Howes (Husqvarna) + 3:55, 5. Daniel Sanders (GasGas) + 8:54, … 65. Gyenes Emánuel + 3:37:09, ... 124. Saghmeister Gábor (KTM) + 7:46:02

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: