DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

Raid of the Champions: Mindenki a terepen, mindenki a nagy csatára készül

Hétvégén kerül sor a 2021-es, hatfordulós Magyar Tereprallye Bajnokság utolsó, és az FIA Közép-európai Zóna (CEZ) Tereprallye Bajnokság következő állomására, a november 4-6 között rendezendő Raid of the Champions viadalra. A teljes magyar élmezőny nevezett, és az autósok abszolút bajnoki címén kívül – amit már megnyert a Miroslav Zapletal, Marek Sykora duó – a többi összetettbeli győzelemért és dobogós helyekért hatalmas csata várható.

A tavalyi, versenymentes év után a poraiból feltámadó hazai tereprallye szakág 2021-re egy hatállomásos bajnokságot írt ki, amelyből öt viadalt – a Riverside Baja, a Baja Satu Mare, a Nyír1 Baja, a HunGarian Baja és a Kalo Race – már meg is rendezett nagy sikerrel és még nagyobb mezőnnyel. Az idényzáró, hatodik versenyre, a Raid of the Championsra november 4-6. között kerül sor, ami nemcsak a hazai bajnokság utolsó viadala, hanem az FIA Közép-európai Zóna (CEZ) Tereprallye Bajnokság következő állomása, valamint a lengyel bajnokság záróversenye is lesz egyben.

raidofchamps-1



Az idén bevált rendszer szerint rendezik meg az idényzáró viadalt, azaz pénteken két, míg szombaton is két szakaszra kerül sor, és a versenyzőkre összesen 270 kilométer leküzdése vár, amiből 237,2 km lesz a szelektív szakasz. Az utánpótlás számára kiírt Challenge Kupa versenytávja 160 km, amiből 140,5 km a szelektív.

A 2021-es abszolút bajnoki cím kelt el az autósoknál egyedül az idényzáró verseny előtt, melyet a cseh Miroslav Zapletal és a szlovák Pavel Sykora nyert meg, akik háromszor győztek, míg egyszer a 2. helyen végeztek idén, a Szatmárnémetiben rendezett viadalt pedig kihagyták. A többi kategória bajnoki címei és a dobogós helyezései még kiadók, amiért hatalmas csata várható. Az abszolútban második helyen álló Molnár Balázs és Molnár Gabriella mindent megtett azért, hogy az összetett mellett kategóriájában, a T4-ben is felférjen a dobogóra a végelszámolásnál.

„Reálisan nézve nagyon nehéz lesz megtartani az abszolút második helyünket, de rajtunk semmi sem fog múlni, A kategóriánkban a bajnoki címhez csoda kellene, itt az évvégi dobogó tűnik elérhetőnek. Az autó és mi is készen állunk, ráadásul a csapatunk többi tagja kijelentette, mi leszünk Nyirádon az élversenyzői a gárdának, azaz mindenben segítenek, hogy a lehető legjobb eredményt hozzuk ki a versenyből” – fogalmazott Molnár Balázs, akinek 10 pont az előnye az őket követő lengyel duóval szemben.

Mind az abszolútban, mind pedig a T4-es kategóriában a legutóbbi két versenyen a legjobb magyar versenyző címét elnyerő Miklós Csaba, Szőke Nikolett páros lesz Molnárék nagy ellenfele, akik Kalocsán ráadásul a legjobbnak bizonyultak a side by side mezőnyben.

„Úgy tűnik, az év második felére sikerült kiküszöbölnünk a technikai gondjainkat, így akár két dobogós hellyel is zárhatjuk az idei szezont. Persze, ha minden összejön, akkor esetleg a bajnoki cím sem elérhetetlen a kategóriánkban, ám ezt nem szeretném elkiabálni. Egy biztos, ha a technika bírja, mi nyomni fogjuk, ami belefér” – jelentette ki Miklós Csaba.

raidofchamps-2

A bajnoki címről a kalocsai kiesést követően ugyan lemondott a Gyimóti Péter, Horváth Míra kettős, ám T4-ben még odaérhetnek az összetettbeli dobogóra.

„Legutóbbi versenyről való kiesés és pontveszteség miatt csak kevés esélyünk van visszakapaszkodni a dobogóra, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Ennél fogva elsősorban inkább csak egy jót szeretnénk autózni, semmiféle nyomás nélkül. Szeretnénk egy jó eredményt elérni, hogy ne rossz szájízzel tegyük téli álomra az autót. Aztán majd kiderül, hogy mindez mire lesz elég” – árulta el Gyimóti Péter.

A T1-es kategóriában a Lónyai Pál, Horn Albert kettős a jelenlegi harmadik helyéről lépne előre a dobogó második fokára, ám számukra egyelőre még az is kérdéses, hogy képesek lesznek elindulni az idényzáró nyirádi versenyen.

„Elindultunk az elmúlt hétvégén a portugál világkupa-viadalon, ahol egy darabig rettentően élveztük a viharos, esős versenyt, aztán hirtelen komoly fékproblémák miatt kénytelenek voltunk feladni a küzdelmet. Miután öt napon keresztül érkezik haza az autónk, így csak abban bízhatunk, hogy Nyirádon csodát tesznek majd a szerelőink, azaz rajtra kész állapotba varázsolják az autónkat. Ha elindulhatunk, akkor addig nyomom a gázt, ameddig bírom” – közölte Lónyai Pál.

A motorosoknál is hatalmas a csata az abszolút első helyért, ugyanis a két éllovas, a szlovák Bodor Róbert és a korábbi magyar bajnok, Kárpáti Péter között mindössze két pont (102-100) a különbség, azaz az nyer, aki előrébb végez kettejük közül. Sajnos Kárpáti Péter sérüléssel bajlódik, ám így is ott lesz a mezőnyben.

raidofchamps-3

„A két héttel ezelőtti bokasérülésem csak lassan gyógyul így lehet, hogy Robival nem fogom tudni felvenni a versenyt, hiszen amikor egészséges vagyok, akkor is száz százalék kell ahhoz, hogy megelőzzem. Most az a dilemma, hogy érdemes-e újabb sérülést kockáztatni azzal, hogy elindulok a versenyen, vagy inkább a teljes felépülésre összpontosítsak, ugyanis a második helynél rosszabbat nem érhetek el. De versenyző vagyok, így ott leszek pénteken reggel az adminisztratív átvételen, a többit meg majd meglátjuk” – mondta Kárpáti Péter.

Ott lesz a rajtnál a quadosok listavezetője, Balog László is, aki újoncként – először versenyez tereprallye-ban – az összetett élén szeretné zárni a 2021-es idényt. Persze nem most ült fel először egy quadra a Karai Motorsport versenyzője, hiszen korábban számos hazai és nemzetközi sikert ért el quadcrossban: 2017-ben mind a magyar, mind a szlovák bajnokságban 2. lett, míg megnyerte a Hungarian Quad Challenge-t, 2019-ben pedig a horvát bajnokságban lett ezüstérmes összetettben.

„Mivel az utolsó verseny előtt is vezetem a quadosok összetettjét, elmondhatom tréfásan, itt lenne már az ideje, hogy nyerjek végre egy összetett aranyat a sok második hely mellé. Felkészültem, és nem titok, úgy szeretnék Nyirádról távozni, hogy az én nevem legyen olvasható a pontverseny élén az évvégi összesítésben” – jelentette ki Balog László.

Az újoncok számára kiírt Challenge Kupa is hatalmas izgalmat ígér, ugyanis az utolsó, mindent eldöntő viadalnak 72-72 ponttal vág neki Happ Krisztián és Révész Tamás, így az lesz a sorozat első győztese, aki megnyeri a Raid of the Championst.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: