DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Tereprali (TR)

Lónyai Pál: Szólítsuk meg az autósport szerelmeseit, mert most tudunk mutatni végre valamit

Volt már magyar bajnok, nyert már rengeteg versenyt, a nemzetközi mezőny is ismeri a nevét – azaz, ha valaki tudja, mi kell a jó terepralihoz, az Lónyai Pál. A több mint tíz esztendeje a sportág élvonalába tartozó versenyző szerint a pandémia okozta egyéves szünet nemcsak a megtisztulást hozhatja el a szakág számára, de az új vezetés új lendületet is adott a magyar terepralinak

Amikor tavaly egyetlenegy versenyt sem sikerült megrendezni a koronavírusjárvány miatt, sokan temetni kezdték az egykor szebb napokat látott terepralit. Ám a sportágat szeretők vettek egy nagy levegőt, összefogtak, és feltámasztották a szakágat, és az új vezetés idén már egy hat helyszínes magyar bajnokságot is megrendez, melyből ráadásul két viadalt, a Riverside Baját és a románokkal közösen rendezett Baja Satu Marét már sikeresen le is tudta a sportág. Lónyai Pál úgy érzi, ugyan messze vannak a régi szép idők, ám az az irány, amerre a sportág most tart, a lehető legjobb afelé, hogy a tereprali visszakerüljön az autósport térképére Magyarországon.

2021-tereprallye-lónyai-4



„Több mint tíz éve vagyok benne a sportágba, így van összehasonlítási alapom. Sajnos a tavalyi esztendőben nem rendeztek itthon versenyeket a pandémia miatt, így volt időm elgondolkodni azon, mi az, ami nagyon elromlott itthon. Már a járvány előtti két-három év is nagyon nyögvenyelős volt, ezért ráfért a szakágra a teljes megújítás. Az új vezetés nagyon sok új ötlettel állt elő, sokkal aktívabbak, így már fél év után is jól látni, hogy a 2020-as év jól elválasztja egymástól, mi az, ami nem ment, és mi az, ami most működik” – árulta el Lónyai Pál.

A korábbi magyar bajnok úgy véli, mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amire már nagyon régen vártak a sportág résztvevői: versenyzők, szervezők, sportbírók és a nézők.

2021-tereprallye-lónyai-1

„Most van itt az ideje annak, hogy megszólítsuk az autósport szerelmeseit, hogy hahó, gyertek el a mi versenyeinkre, mert bizony érdemes egy tereprali viadalra kilátogatni” – fogalmazott a versenyző.

Egy biztos, a motiváció most ismét az egekben van nála, mindenképpen győzni akar a versenyeken. Persze most mindez nem olyan egyszerű, hiszen az új vezetőségnek köszönhetően végre ismét nagyon sok jármű indul a viadalokon, és egyszerűen kiszámíthatatlan, ki mire képes egy-egy szakaszon. Borzalmasan akarja a sikert, és ahhoz is hozzászokott, hogy a versenyeket is szervező navigátora, Csató Attila a saját versenyein nem ül be mellé jobb egybe.

2021-tereprallye-lónyai-6

„Hozzászoktam már, hogy időnként más és más diktálja nekem az itinert, így nem érzem azt, hogy különösebben hátrányban lennék emiatt. Ugyanakkor tagadhatatlan az, hogy eredményesség szempontjából az a legjobb, ha állandó navigátorod van, akinek már a gondolatait is ismered, akárcsak ő a tiédet” – jelentette ki Lónyai Pál.

Ugyan technikai okok miatt kihagyta idén a Szatmárnémetiben rendezett második versenyt, ám tervei szerint innentől kezdve valamennyi viadalon szeretne rajthoz állni. Három nagy nemzetközi versenyen indul – a spanyol Baján, a HunGarian Baján és Marokkóban –, és ezekre remek felkészülést biztosítanak a magyar bajnoki futamok. Ráadásul a hazai viadalokon tesztelni is tudja a Porschét, ami mostanra állt össze teljesen. Természetesen nem „sétakocsikázni” megy a magyar versenyekre sem, hiszen ahogy fentebb említette: „Győzni akarunk, ezért megyünk!”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: