DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali (TR)

A közönségnek is autózik majd a mezőny

A hétvégén – június 4-től 5-ig – folytatódik a 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság, mégpedig Szatmárnémeti központtal a Baja Satu Marén száguld majd a mezőny a bajnoki pontokért. A verseny távja 300 kilométer lesz, és Csató Attila a Baja Satu Mare magyar szervezője elárulta, az öt nemzet versenyzőit felvonultató viadalon nem kevesebb, mint 42 magyar nevező van, ugyanakkor a szezonnyitó Riverside Baját megnyerő, a Dakart többször teljesítő Miroslav Zapletal ezúttal nem áll rajthoz.

Minden készen áll arra, hogy Szatmárnémetiben megrendezzék a sportág történetének első közös magyar-román tereprallye bajnoki viadalát június 4-5-e között. Természetesen hatalmas az érdeklődés a Baja Satu Mare után, ami egyben a Nyílt Magyar tereprallye Bajnokság második állomása is. A pályák egy része a kelet-magyarországihoz hasonló, homokos, erdős, míg egy részét pedig a Kárpátok előhegyein, köves, murvás és erdős részeken rendezik meg. Egy biztos, a résztvevők unatkozni nem fognak, hiszen összesen hat szakaszt küzdenek majd le a versenyzők – kétszer 25 kilométert pénteken és négyszer 60 kilométert szombaton –, míg a szervízpark a határmenti város központjában lesz.

2021-Satu Mare Baja-tereprallye-előzetes2-6



„Rendkívül nehéz pályákon kell majd mindenkinek bizonyítani. A kijelölt szakaszok leginkább nagykállói jellegűek, talaj jellemzően homokos, erdők, mezők váltják egymást. Csodálatos a vidék, ám úgy érzem, a két nap alatt megteendő háromszáz kilométeren kevés ideje lesz a versenyzőknek a tájban gyönyörködni” – jelentette ki Csató Attila, a Baja Satu Mare magyar szervezője.

2021-Satu Mare Baja-tereprallye-előzetes2-1

Indulóból biztosan nem lesz hiány, ugyanis csak a magyarok részéről 42 jármű adta le a nevezését, míg a román részről is nevezési csúcs várható az előző évekhez képest. Összesen öt országból – cseh, szlovák, lengyel, román és magyar – érkeznek a versenyzők, ugyanakkor az idei magyar szezonnyitón, a Riverside Baján diadalmaskodó, a Dakart többször teljesítő Miroslav Zapletal nem lesz ott a rajtnál, mert éppen Kazahsztánban versenyez. A viadalon összetett győztes is hirdetnek, de külön értékelik majd a magyar és román versenyzőket a saját bajnoki értékelésüknél.

2021-Satu Mare Baja-tereprallye-előzetes2-2

„Természetesen az egészségügyi előírásoknak maximálisan eleget teszünk, ugyanakkor a jelen állás szerint a legnagyobb örömünkre a szurkolók is kilátogatnak a szakaszokon kiépített nézői pontokra Ráadásul a verseny központjában is lesz bőven látnivaló, ugyanis a komplett mezőnynek Szatmárnémetin belül is meg kell tennie egy megközelítőleg három kilométeres kört. Ez ugyan csak látványosság és nem számít bele az értékelésbe, de kötelező teljesíteni” – árulta el a verseny magyar szervezője, aki hozzátette, igazi, klasszikus tereprallye-ra számíthatnak azok, akik megnézik a szatmárnémeti versenyt.

Ezúttal sem hiányozhatnak a rajtról a női versenyzők, akik közül a legtöbben navigátorként indulnak a Baja Satu Mare viadalon, de lesz quados női pilóta is a mezőnyben. Az autós járművek között megtalálható igazi dakaros prototípus, széria terepjáró, feljavított terepjáró és a mezőny gerincét adó SBS járművek egyaránt. Itt is megrendezik az utánpótlás számára kiírt Challenge Kupát, de a román részről különböző promóciós járművek is teljesítik majd a szakaszokat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: